Zdražování podle Erdogana. Inflace v Turecku překonala hranici 25 procent

Meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v říjnu zrychlil na 25,2 procenta ze zářijových 24,5 procenta. Inflace tak poprvé za 15 let překonala hranici 25 procent. Vyplývá to ze zprávy tureckého statistického úřadu. Údaje podle agentury Reuters odrážejí negativní vliv měnové krize na tureckou ekonomiku.

Turecká lira se letos dostala pod velký tlak kvůli diplomatickým sporům se Spojenými státy a obavám z vlivu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na měnovou politiku. Oslabování domácí měny vede ke zdražování široké škály zboží od potravin po pohonné hmoty a podkopává důvěru v tureckou ekonomiku.

Turecká centrální banka v září v reakci na růst inflace a propad liry zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 6,25 procentního bodu na 24 procent, a to navzdory Erdoganovým výzvám ke snižování úroků. V říjnu pak úroky ponechala beze změny.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) minulý týden výrazně zhoršila výhled turecké ekonomiky. V letošním roce tak nyní počítá s nárůstem hrubého domácího produktu (HDP) Turecka o 3,6 procenta namísto dříve předpokládaného zvýšení o 4,4 procenta. Odhad růstu pro příští rok snížila dokonce o 3,2 procentního bodu na pouhé procento.