Už ani jeden mobil z USA. Turecký prezident vyhlásil bojkot americké elektroniky

Turecko bude bojkotovat elektroniku ze Spojených států, prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Už v pondělí uvedl, že je jeho země terčem ekonomické války. USA tento měsíc zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Země se poslední měsíce potýká s výrazným propadem kurzu turecké liry.

Agentura AP upozornila, že zatím není jasné, jakým způsobem chce Erdogan bojkot americké elektroniky zajistit. Prezident nicméně podle AP naznačil, že Turecko přestane nakupovat americké telefony iPhone a nahradí je telefony od jihokorejské společnosti Samsung či turecké firmy Vestel.

Zhoršené vztahy Turecka se Spojenými státy už mají negativní dopad na tureckou liru, která od začátku letošního roku ztrácí vůči americkému dolaru více než 40 procent. Erdogan v úterý zopakoval výzvu, aby Turci směňovali své dolary za liry.

Turecká lira si dopoledne připisovala zhruba pět procent po pondělním propadu na nové rekordní minimum. Turecká centrální banka v pondělí v reakci na pokles domácí měny slíbila zajištění dostatečné likvidity bankovního sektoru a snížila požadavky na kapitálové rezervy komerčních bank.

V pátek se turecká lira vůči dolaru propadla až o 18 procent, což mělo negativní dopad na světové akciové trhy i na kurz eura. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách.

Podle Erdogana je pád liry důsledkem spiknutí, a nikoli ekonomických podmínek. Turecká prokuratura podle televizní stanice CNN Türk zahájila vyšetřování osob podezřelých z podílu na aktivitách, které ohrožují ekonomickou stabilitu země. Turecké ministerstvo vnitra oznámilo, že již iniciovalo vyšetřování 346 účtů na sociálních médiích kvůli údajnému zveřejňování informací podněcujících pokles turecké měny.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po úterním jednání s tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem uvedl, že Spojené státy zvýšeným uplatňováním sankcí způsobí oslabení role dolaru jako hlavní rezervní měny. Dodal, že sankce odrážejí snahu Washingtonu získat dominantní postavení a zajistit svým podnikům jednostranné výhody.

Podnikatelé chtějí přísnou měnovou politiku

Investoři podle agentury Reuters upozorňují, že pondělní opatření centrální banky neřeší základní příčiny, kvůli nimž turecká lira oslabuje. „My chceme vidět přísnou měnovou politiku, přísnou rozpočtovou politiku a také přiznání, že může přijít určitá krátkodobá ekonomická bolest,“ uvedl ekonom Craig Botham ze společnosti Schroders.

Prezident Erdogan se staví proti zvyšování úrokových sazeb v Turecku, což přispívá k tlaku na pokles liry. Vlivná turecká podnikatelská sdružení TUSIAD a TOBB dnes vyzvala vládu, aby zpřísněním měnové politiky pomohla nynější měnovou krizi překonat. Vyslovila se také pro diplomatické kroky k řešení sporu se Spojenými státy a ke zlepšení vztahů s Evropskou unií.