Třetí sazba DPH pět procent? Koalice nenachází společnou řeč

Praha - Daň z přidané hodnoty na léky, knihy i dětskou výživu by měla od příštího roku klesnout z patnácti na pět procent. České televizi to řekl premiér Bohuslav Sobotka. „Vidím jako rozumnou sazbu pět procent, což je také nejnižší možná úroveň sazby tak, jak ji připouští příslušná směrnice Evropské unie,“ prohlásil premiér. Zatím ale nemá pro svůj plán podporu celé koalice, která preferuje snížení sazby spíš na úroveň 10 procent.

Zatímco dnes za běžný lék proti bolesti zaplatí kupující 75 korun, po případném snížení DPH by to mělo být 68 korun padesát haléřů. Pacienti by pocítili snížení DPH hlavně u volně prodejných léků. Naopak u léků na recept by ušetřily hlavně zdravotní pojišťovny.

Jenže s prosazením pětiprocentní DPH na léky to nebude mít Sobotka vůbec jednoduché. Třeba podle lidovců by měla být kolem deseti procent. A to se týká nejen léků, ale třeba i knih a dětské výživy. „Deset nebo jedenáct procent. Ten výpadek (z příjmu z výběru daní) nemůže být tak razantní, abychom zvyšovali zadlužení,“ upozornil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podobně to vidí i Babišovo hnutí ANO. „Máme v programu, že ve vazbě na zavedení elektronické evidence tržeb bude současně zavedena snížená sazba DPH až na 10 procent,“ potvrdil na Facebooku ministr financí Andrej Babiš. Správce státní kasy by totiž v případě snížení DPH na léky až na pět procent musel najít v rozpočtu zhruba pět miliard ročně.

„V tuto chvíli se nehovoří o žádné konkrétní snížené sazbě DPH. Nejprve je třeba propočítat jednotlivé varianty,“ upozornil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

ČSSD počítá s tím, že bude DPH sníženo. „Já beru, že platí dohody, na kterých jsme se domluvili. Tam padlo pět procent,“ doplnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Koaliční strany by se na nižší DPH chtěly domluvit do června. Pak by už návrh měla projednat sněmovna.

Sobotka bude muset o třetí sazbu DPH bojovat (zdroj: ČT24)

Podle TOP 09 by vláda třetí sazbu DPH zavádět neměla. „Hledají pouze kosmetické úpravy ve třetí sazbě, která je naprosto nevhodná a prodražuje celý systém,“ podotýká 1. místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Analytici vidí ve třetí sazbě chiméru a problémy, někteří však i pozitiva

Zavedení sazby DPH ve výši pěti procent není podle některých analytiků optimální. Pokud by chtěla vláda podpořit rodiny s dětmi, měla by prý volit jinou variantu - například úpravu systému sociálních dávek či snížení zdanění jejich práce.

  • „Třetí sazba DPH je podle mého názoru chimérou. Je v rozporu s daňovou politikou EU, podle níž by sazby měly být nanejvýš dvě. Tři sazby mají jen země, které si při vstupu do EU sjednaly výjimku,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.
  • „Pokud chce vláda pomoci rodinám s nízkými příjmy, měla by raději snížit zdanění jejich práce nebo použít systém sociálních dávek,“ podotkl hlavní ekonom Patria Finance David Marek s tím, že Dánsko, jehož hospodářská politika je dnes dávána za vzor po celém světě, má jedinou sazbu DPH 25 procent.
  • Analytik Raiffeisenbank Václav Franče vidí ve snížení DPH u některých položek pozitivní stimul ve spotřebě. Právě spotřeba je podle něj Achillovou patou české ekonomiky.