Porážka pro Google. Gigant přestane z Androidu odstraňovat aplikaci bez vědomí uživatele

Portugalský obchod Aptoide s aplikacemi pro Android zvítězil v soudním sporu se společností Google ze skupiny Alphabet. Podle verdiktu portugalského soudu má americký gigant přestat odstraňovat jeho aplikaci z mobilních telefonů uživatelů, aniž by o tom věděli. O oznámení portugalské firmy informovala agentura Reuters.

Jak uvedl právní zástupce portugalské firmy Carlos Nestal, jde o první případ státního soudu v EU, který vymáhá oddělení operačního systému Android od aplikace pro tento systém. Firmám, jako je Aptoide, tak umožňuje aplikacím Googlu konkurovat. „Domníváme se, že se to může týkat i jiných situací, v nichž má společnost Google konkurenci,“ podotkl Nestal.

Firma Aptoide uvedla, že rozhodnutí soudu je platné v 82 zemích, včetně Velké Británie a Indie. „Rozhodnutí tohoto soudu je signálem pro startupy na celém světě,“ řekl ředitel společnosti Aptoide Paulo Trezentos. „Pokud máte argumenty, nemusíte se bát Google napadnout.“

Google zneužíval podle Evropské komise své dominance

Za zneužívání dominantního tržního postavení mobilního operačního systému Android udělila Googlu v červenci rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (přes 112 miliard Kč) Evropská komise.

Google podle Komise využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače a od roku 2011 omezuje výrobce zařízení tím, že je nutí přednostně instalovat aplikace od Googlu na úkor aplikací od konkurence. Android funguje na zhruba osmdesáti procentech všech chytrých mobilních zařízení v Evropě.

Ve snaze vyhovět rozhodnutí Evropské komise Google minulý týden změnil systém distribuce svých aplikací pro chytré telefony v EU, pro výrobce chytrých telefonů a počítačových tabletů zavedl licenční poplatky za používání populárního obchodu s aplikacemi Google Play. Proti verdiktu se společnost odvolala.

Portugalský alternativní katalog s aplikacemi pro Android Aptoide má přes 250 milionů uživatelů a šest miliard stažení, napsala agentura Reuters.