Blíží se boj o státní rozpočet. Komunisté a Piráti zvažují podporu, očekávají ale změny

Události: Blíží se boj o státní rozpočet (zdroj: ČT24)

Vláda Andreje Babiše (ANO) stále nemá jistotu, že prosadí státní rozpočet na rok 2019. Opoziční komunisti, kteří menšinovou vládu tolerují, zatím vládě slibují potřebné hlasy jen v prvním čtení. Opozice zase žádá přepracování rozpočtu tak, aby byl vyrovnaný. Jednat o rozpočtu budou poslanci ve středu, definitivně schvalovat ho budou 18. nebo 19. prosince.

Komunisté žádají za podporu nejdůležitějšího zákona roku ústupky. Vláda by podle nich měla poslat víc peněz na bytovou výstavbu nebo pro sociální oblast. Přesuny by měly dosáhnout miliard korun.

Výdaje státního rozpočtu na ministerstva, KPR a AV ČR (v Kč, plán na rok 2019)
Zdroj: ČT24

„Směřovat to bude nejspíš do oblasti posílení dostupného bydlení,“ navrhuje ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš. „Strukturu rozpočtu si chceme prostudovat. Myslíme, že se zlepšit dá a rozhodně neslibujeme předem, že naše hlasy jsou jisté,“ dodal.

Premiér věří, že podporu komunistů pro návrh rozpočtu získá i bez dalšího jednání. „Očekávám, že by KSČM mohla rozpočet podpořit. Myslím, že jsme to velice intenzivně projednávali a už bychom to neměli otvírat,“ myslí si Babiš.

Důchody, platy, investice

Návrh rozpočtu dnes počítá s tím, že průměrný důchod příští rok vzroste o 900 korun, což je nejvíce v historii samostatné republiky. Právě proto vzrostou příští rok náklady na důchody nejvíce ze všech státních výdajů, a to o téměř 38 miliard korun.

Rozpočet hlavně navyšuje dramaticky důchody, navyšuje platy učitelům, vojákům, hasičům, navyšujeme investice.
Andrej Babiš
premiér, šéf hnutí ANO
My pro takový rozpočet s takovým deficitem bezesporu hlasovat nebudeme.
Jan Skopeček
místopředseda poslaneckého klubu ODS

Růst mají také investice – o téměř 22 miliard korun. Podobnou částku chce vláda dát také navíc na platy státních zaměstnanců. Právě kvůli rychlému růstu důchodu, platů a investic si hodlá kabinet v příštím roce půjčit na své výdaje peníze. 

Opozici vadí deficit rozpočtu

To ale znamená, že schodek rozpočtu dosáhne čtyřiceti miliard korun. A s tím opozice nesouhlasí. Většina opozičních stran proto navrhne, aby vláda návrh rozpočtu přepracovala. Poslanci už plánují desítky pozměňovacích návrhů za desítky miliard korun. 

„Navrhneme přepracování tak, aby se celkové výdaje snížily o čtyřicet miliard, a rozpočet byl vyrovnaný,“ avizuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Výdaje a příjmy státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Změny požaduje také SPD. „Jedinou možností je navrhnout, aby byl rozpočet urychleně a urgentně přepracován. To znamená více peněz pro slušné a řádné občany,“ navrhuje šéf hnutí Tomio Okamura. Vláda si ale přeje, aby bylo změn co nejméně.

Ruku by pro rozpočet mohli zvednout Piráti

Přesuny v návrhu rozpočtu přitom požadují i Piráti. Ti ale nevylučují (stejně jako komunisté), že pro rozpočet nakonec zvednou ruku. „Budeme o potenciální podpoře jednat, ale rovnou říkám, že bez rozsáhlých úspor se to neobejde,“ uvedl místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti). 

Poslanci začnou projednávat klíčovou normu roku v prvním čtení už ve středu; budou posuzovat celkové příjmy, výdaje a tedy i navrhovaný schodek. Pak budou mít necelé dva měsíce na to, aby prosadili případné změny. Vláda s nimi chce o podpoře jednat.

Hlavní výdaje v návrhu státního rozpočtu 2019 (v %, podle rozpočtových kapitol)
Zdroj: MF ČR