Dominanci ruského plynu v Německu mohou narušit Spojené státy. Dodávat surovinu chtějí do čtyř let

Americké společnosti by mohly začít dodávat do Německa zkapalněný zemní plyn (LNG) nejpozději do čtyř let, uvedl v rozhovoru s německým bulvárním listem Bild náměstek amerického ministra energetiky Dan Brouillette. Dodávky z USA by mohly ohrozit pozici Ruska, které má nyní na dovozu plynu do Německa podíl kolem 60 procent.

„Zkapalněný zemní plyn z USA míří do Německa. Otázkou není zda, ale kdy,“ prohlásil náměstek amerického ministra energetiky. V současnosti v oblasti plynu dominuje Rusko. Jeho energetický význam by navíc mohlo posílit chystané rozšíření plynovodu Nord Stream.

Americký prezident Donald Trump v červenci dokonce obvinil Německo, že je zajatcem Ruska kvůli své energetické závislosti, a vyzval k zastavení prací na plynovodu Nord Stream 2.

Německo Trumpova slova odmítlo a uvedlo, že je otevřeno diverzifikaci svých energetických zdrojů. Dodávky však podle Berlína budou záviset na ekonomických podmínkách.

Brouillette uznal, že americký LNG bude dražší. Dodal však, že vstup amerických dodavatelů na německý trh stanoví pro ruský Gazprom a další dodavatele cenový strop. Státní Gazprom stojí v čele konsorcia, které buduje plynovod Nord Stream 2.

Americký velvyslanec Richard Grenell německému listu řekl, že kancléřka Angela Merkelová Trumpa osobně ujistila, že Německo chce nakupovat LNG ze Spojených států.

Zájem je i z Kataru

Debata o dovozu LNG do Německa se znovu rozhořela v uplynulých týdnech, protože provozovatelé i vláda projevili zájem o rozšíření svých dodávek plynu i mimo současné dodávky plynovody z Ruska, Norska a Nizozemska. Zájem o prodej LNG do Německa má i Katar.

Navíc Nizozemsko omezuje těžbu na gigantickém poli Groningen a do roku 2030 ji chce ukončit, uvedla agentura Reuters.