Průměrná mzda vzrostla v pololetí na skoro 32 tisíc korun. Mezi regiony meziročně vede Středočeský kraj

Průměrná mzda v ČR ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 8,6 procenta na 31 851 korun, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti druhému čtvrtletí roku 2017 vzrostla průměrná mzda o 2515 korun, tedy o 8,6 procenta. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda reálně vyšší o 6,2 procenta. Podle analytiků jde o druhý nejvyšší růst od roku 2003. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Domácí mzdy v prvním čtvrtletí nabraly neuvěřitelné tempo. V nominálním vyjádření se jejich dynamika dostala k úrovním z roku 2008 a po očištění o cenový růst zaznamenaly dokonce nejrychlejší dynamiku za posledních 15 let. Ve druhém čtvrtletí si své velmi silné tempo udržely.
Viktor Zeisel
analytik Komerční banky

Medián, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,4 procenta na 27 236 korun. To podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského v praxi znamená, že zaměstnancům s nižšími příjmy rostou mzdy rychleji než zaměstnancům s vyššími příjmy. Růst mediánu je podle něj nejrychlejší od roku 2008.

Medián mezd u mužů byl ve druhém čtvrtletí letošního roku o více než pět tisíc korun vyšší, než kolik vydělávaly ženy: zatímco medián mužů dosáhl 29 782 korun, u žen to bylo 24 514 korun.

  • Medián je prostřední hodnota, která dělí řadu vzestupně seřazených výsledků na dvě poloviny – polovina hodnot je menších nebo rovných a polovina větších nebo rovných. Základní výhodou mediánu jako statistického ukazatele je fakt, že není ovlivněn extrémními hodnotami, na rozdíl například od průměru.

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Podle analytiků si nominální mzdy udržely vysoké tempo růstu z počátku roku, kdy rostly nejrychleji za posledních deset let. 

Průměrná mzda v Praze míří k 40 tisícům korun

Nejrychleji rostla v meziročním srovnání průměrná mzda ve Středočeském kraji, kde od druhého čtvrtletí roku 2017 vzrostla o 3278 korun na 33 873 korun, tedy o 10,7 procenta. Naopak v Praze poskočila meziročně průměrná mzda jen o 6,9 procenta. I tak ale platí pražská průměrná mzda za nejvyšší v republice a dosáhla v letošním pololetí 39 688 korun.

Nejnižší je průměrná mzda v Karlovarském kraji, kde vzrostla o 8,3 procenta a 2126 korun na 27 741 korun.

Průměrné hrubé měsíční mzdy v krajích ČR ve 2. čtvrtletí 2018
Zdroj: ČSÚ

Mzdy se zvyšovaly v kultuře i školství

Statistici upozornili, že ve druhém čtvrtletí výrazně rostly mzdy v oborech, ve kterých dominuje stát. Nejvíce, a to o 13,1 procenta, stouply mzdy v kultuře. Kulturní pracovníci pobírali v průměru 28 142 korun, což je 88 procent celonárodního průměru. Druhý nejrychlejší mzdový růst o 12,3 procenta byl patrný ve vzdělávání (30 177 Kč) a o 12 procent ve zdravotní a sociální péči (33 439 Kč), o něco méně ve veřejné správě a obraně (o 11,2 procenta na 36 349 Kč).

Průměrné hrubé měsíční mzdy podle odvětví
Zdroj: ČSÚ

Nejrychleji tak rostou mzdy v oblastech, kde o mzdách nerozhoduje poptávka či produktivita, ale politici a termíny voleb, konstatoval analytik společnosti Deloitte David Marek. Mzdy přitom již nyní rostou výrazně rychleji než produktivita.

„Na jedné straně je pozitivní fakt, že rostoucí mzdy přispívají k růstu životní úrovně. Na straně druhé je ovšem zřejmé, že současným tempem nemůže růst mezd pokračovat, pokud je dlouhodobě udržitelné tempo růstu ekonomiky mezi dvěma až třemi procenty a inflační cíl nastaven na dvě procenta,“ poznamenal.

Průměrná mzda vzrostla (zdroj: ČT24)

Ve druhém kvartále bylo jedním z důležitých faktorů růstu průměrné mzdy také to, že Škoda Auto přidala svým zaměstnancům 12  procent a navíc jim vyplatila šedesátitisícové odměny.

Nízké mzdy ale zůstávají v maloobchodu, upozornily na to v úterý odbory. Průměrná mzda tam dosáhla letos 18 tisíc korun, lépe podle odborů platí zahraniční obchodní řetězce.

Nízká nezaměstnanost a rostoucí mzdy znamenají vyšší spotřebu domácností

Díky tomu, že rostou mzdy, roste také spotřeba domácností, upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Silný růst mezd podle něj odráží situaci na trhu práce, kdy nedostatek pracovníků tlačí firmy k tomu, aby byly přístupnější k rychlejšímu zvyšování mezd. Významný vliv má také zvyšování platů ve veřejném sektoru, podotkl.

Na růst mezd má vliv také to, že se Češi už nebojí říct si o zvýšení platu, dodala redaktorka ČT Michaela Nováková. Pokud jim zaměstnavatel nevyhoví, odejdou za lepšími penězi jinam.

Nezaměstnanost v krajích ČR – červenec 2018 (v %)
Zdroj: MPSV

Celkový růst mezd za letošní rok tak přesáhne osm procent, odhadl analytik ING Bank Jakub Seidler. Tomu pomáhají nejen administrativní vlivy a nárůst platů ve veřejné sféře, ale také trh práce s nedostatkem vhodné pracovní síly doprovázený sílícím tlakem odborů. Růst reálných mezd převýší šest procent, což bude patřit mezi nejvyšší dynamiku za posledních 15 let. V příštím roce by měly nominální mzdy růst podle jeho odhadu mezi šesti a sedmi procenty.

Hranici 30 tisíc překonala průměrná mzda poprvé na konci loňského roku

Průměrná mzda v Česku poprvé přesáhla 30 tisíc korun ve 4. čtvrtletí 2017, když meziročně stoupla na 31 661 korun. V letošním prvním čtvrtletí dosáhla podle revidovaných údajů 30 267 korun, což bylo meziročně o 8,6 procenta více. Tempo meziročního růstu je tak v letošním roce vyrovnané. 

Obecně přitom platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo v letošním druhém čtvrtletí mzdu mezi 12 725 Kč a 51 576 Kč, uvedl ČSÚ.