Pryč s kolonami. Firmy hledají cesty, jak dát autům křídla

Horizont ČT24: Budoucnost létajících automobilů (zdroj: ČT24)

Na mezinárodní letecké přehlídce v britském Farnborough se letos stala tématem číslo jedna létající auta. Dopravní prostředek by v budoucnu mohl podobně jako ve sci-fi filmech vysunout vrtuli a dopravní zácpu prostě obletět. První letuschopní obojživelníci by mohli být k dodání už v příštích letech,  zatím ale tyto prostředky čelí řadě praktických překážek. Odborníci proto vidí létající auta jako vizi pro velmi vzdálenou budoucnost.

Ucpané silnice, jízda krokem i nedostatek parkovacích míst patří k akutním bolestem všech velkoměst. Univerzální lék ale chybí. Jisté řešení zkouší přinést několik výrobců, kteří své vize představili na mezinárodním aviatickém salonu ve Velké Británii.

Na konceptu stroje určeného k překonávání vzdáleností vzdušným prostorem nad městem spolupracuje speciální divize brazilské firmy Embraer se známým alternativním přepravcem Uber nebo americkým Úřadem pro letectví a kosmonautiku NASA.

„Už jen představa, že uváznete v zácpě, je noční můrou. Dnes jsou lidé nuceni v ní stát a ztrácejí čas. My to ale chceme změnit,“ tvrdí ředitel divize EmbraerX Antonio Campello. 

Vysunout vrtuli a odletět

Konkrétní výsledky už představuje hybridní vůz Pal-V od stejnojmenné společnosti z Nizozemska. Kombinuje dvoumístný sportovní vůz, vrtulník a letadlo. Ač má jen tři kola, po silnici jezdí skoro stejně rychle, jako létá ve vzduchu, tedy až 180 kilometrů za hodinu. Plná nádrž paliva mu vydrží na vzdálenost pěti set kilometrů.

Když chce vzlétnout, vysune jen vrtuli a ocas. Proměna mu trvá pouhých deset minut. Prvních 90 kusů bude k dostání už příští rok. Cena se má pohybovat kolem půl milionu eur, v přepočtu 13 milionů korun. „Je to pro playboye, ale je to i opravdové zlepšení mobility, které skutečně potřebujeme,“ podotkl vedoucí leteckého tréninku na stroji Pal-V Liberty George Tielen.

V Rolls-Royce mají představu létajícího taxi

Také britský výrobce motorů slavné značky Rolls-Royce letos představil systém elektrického pohonu s vertikálním vzletem a přistáním pro létající taxi, které by mohlo přepravovat čtyři až pět osob. Letoun vybavený systémem pohonu EVTOL (electric vertical take-off and landing) by mohl cestovat rychlostí 402 kilometrů za hodinu a uletět zhruba 800 kilometrů.

„Věříme, že vzhledem k práci, kterou dnes na vývoji hybridního elektrického pohonu děláme, by tento model mohl být dostupný začátkem nebo v polovině roku 2020. Za předpokladu, že lze takový životaschopný komerční model vytvořit,“ uvádí se v prohlášení firmy.

Koncept létajícího vozu Rolls-Royce
Zdroj: ČT24

Naplnění vize města hemžícího se létajícími vozy ale stojí v cestě praktické překážky. Ke startu i přistání potřebují dráhu nebo aspoň plochu. Koordinovat se musí jejich provoz ve vzdušném prostoru. Je tak důležité, aby pro města nebyly zátěží ani nebezpečím. Analytik společnosti Teal Group Richard Aboulafia míní, že jde spíš o vizi budoucnosti až pro rok 2300.

Vydáno pod