Stovky brownfieldů hyzdí širší centra měst. Developery se přitom snaží stát i obce nalákat na dotace

Události: Jak restartovat brownfieldy (zdroj: ČT24)

Vojáci byli v Beskydských kasárnách u Frýdku-Místku naposledy před patnácti lety. Od té doby tento objekt, který je vzdálen od centra města tři kilometry, chátrá.

Přeměnit pozemek o rozloze 27 hektarů v něco smysluplného není jednoduché. Nejdříve zde měla vzniknout průmyslová zóna. Teď město zvažuje, že tu bude zábavní park. Vhodný investor se ale zatím nenašel.

„Věc je v jednání. Doufáme, že povede ke zdárnému konci a v budoucnu tady budeme mít atraktivní relaxačně-zábavnou zónu lákající návštěvníky ze širokého okolí,“ uvedla mluvčí  Frýdku-Místku Jana Matějíková.  

Umístění takzvaných brownfieldů zpravidla na okraji obcí představuje pro investory velké lákadlo. Nevýhodou jsou zvýšené náklady na stavbu.

Brownfieldy v Česku
Zdroj: ČT24

Podobných míst je po celém Česku přes tři tisíce. Obnova dnes už opuštěných továrních hal a vojenských objektů je často nákladná. Právě s tím teď chce krajům a obcím pomoct stát.

„Podporujeme projekty až do výše 50 milionů korun. Momentálně máme vyhlášenou výzvu, která běží do 10. srpna,“ zmínil ředitel odboru řízení podnikatelských nemovitostí společnosti CzechInvest Jiří Bureš. 

Úspěšná Libeň

Příklad úspěšné obrody prostoru představuje  pozemek v pražské Libni. Původní strojírnu v pražské Libni dnes připomíná jen cihlový komín a hala, která je od roku 2013 kulturní památkou.

Na pozemku, kde ve 30. letech byla továrna, vyrostly za poslední zhruba rok tři moderní kancelářské budovy. Už nyní je zhruba 60 procent prostor pronajatých, celá stavba by měla být hotova během léta. 

Budovy na místě bývalé strojírny v pražské Libni
Zdroj: ČT24
Vydáno pod