Visa se v celé Evropě včetně Česka potýkala s výpadkem. Selhal hardware

Vydavatel platebních karet Visa se v Evropě potýkal s výpadkem plateb. Během páteční noci se situace vrátila „téměř k normálu“, informovala firma. Vysvětlila, že šlo o selhání hardwaru. Držitelé karet si na odmítnutí transakcí stěžovali na Twitteru napříč Evropou, uvedl internetový server BBC. Problém se týkal i České republiky.

„Záležitost byla důsledkem selhání hardwaru. Nemáme důvod se domnívat, že to souviselo s neoprávněným přístupem či se zlovolnou událostí,“ uvedla Visa v prohlášení.

O závažnosti výpadku podle agentury AFP svědčí to, že omluvu vyjádřil sám generální ředitel. „Naším cílem je, aby při všech platbách karty Visa spolehlivě fungovaly nepřetržitě 24 hodin a každý z 365 dnů v roce. Tohoto cíle jsme nedosáhli,“ připustil Alfred Kelly.

„Registrujeme, že neproběhla dvě procenta transakcí,“ vyčíslil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý, o jak velký problém v pátek odpoledne šlo. Klienti dostávali při pokusu o placení zprávy, že peníze nelze odesílat ani přijímat.

„Byla-li vaše platba kartou VISA u obchodníka zamítnutá a přesto ji vidíte ve svém internetovém bankovnictví jako 'rezervovanou platbu', vyčkejte, prosím, 7 dní. Obchodník po této lhůtě částku uvolní,“ radí klientům Česká spořitelna.

ČSOB od pátečního večera evidovala zvýšený počet hovorů na informační lince k výpadkům služeb společnosti Visa. „V tuto chvíli by již situace měla být v pořádku. Visa opět spustila své služby,“ sdělil mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Většina debetních karet UniCredit Bank je podle mluvčího Petra Plocka vydána společností MasterCard, proto na jejich držitele výpadek neměl žádný dopad. „U kreditních karet vydaných společností Visa zatím evidujeme opravdu minimální dopad, podrobně však budeme vědět po důkladné analýze ve spolupráci s Visou,“ uvedl mluvčí.

V Británii vznikla kolona u mýtných bran

Server Euronews.com napsal, že problém začal v pátek kolem 14:30. Ostatní platby kartami například přes American Express či Mastercard bez problémů fungovaly. Na sociálních sítích si stěžovali zákazníci například v anglických městech Dewsbury či Barnsley, stejně jako třeba v sicilském Palermu, uvedl server.

Server BBC News zmínil případ Elle Gibbs-Murrayové, která byla 45 minut uvězněna v dopravní zácpě na britském Severn Bridge, protože řidiči nemohli platit mýtné kartou. Deborah Elder pak nemohla platit na frankfurtském letišti. Spotřebitelská organizace Which? zase radila lidem, aby si schovali důkazy o mimořádných výdajích, aby je mohli později vymáhat zpět.