Přebytek zahraničního obchodu klesl o šest miliard. Ovlivnil jej hlavně propad u aut

Přebytek zahraničního obchodu dosáhl v březnu 18,7 miliardy korun, což bylo v meziročním srovnání o šest miliard korun méně. Na snížení kladného salda se podílel zejména pokles obchodu s motorovými vozidly, stroji a zařízeními. Informoval o tom Český statistický úřad.

V meziročním srovnání klesl v březnu vývoz o 7,9 procenta (na 308,2 miliardy korun) a dovoz o 6,6 % (na 289,5 miliardy). Letošní březen měl o dva pracovní dny méně než březen předchozího roku. 

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel se domnívá, že i přes nižší přebytek jde o velmi dobrý výsledek. 

Kromě silnější domácí spotřeby za zhoršením bilance stojí také výrazný pokles dovozních i vývozních cen, který tlumí dynamiku nominálního exportu a importu. Za tím vidíme zejména posilující korunu. Navíc jsme v březnu zaznamenali oslabení růstu ekonomické aktivity v eurozóně.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

Zeisel také poukázal na to, že někteří domácí výrobci již čelí kapacitním omezením. To ukázala již čísla z průmyslu. Nedostatek výrobní kapacity a posilující koruna budou podle ekonoma tlumit přebytky zahraničního obchodu v letošním roce.

„K tomu se ještě přidají rostoucí ceny komodit, které budou zvyšovat cenu dovozů. V nominálním vyjádření tak budou dovozy růst o něco rychleji než vývozy. Přebytek zahraničního obchodu tak letos skončí o něco níže než v loňském roce. Příspěvek do HDP by měl být mírně negativní,“ dodal. 

Pokles českého exportu (zdroj: ČT24)

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček uvedl, že Česko dosahuje díky společnému evropskému trhu přebytkové bilance zahraničního obchodu. „Do budoucna bychom se měli snažit vylepšit bilanci i vůči zemím mimo Evropskou unii, kde jsme v hlubokém schodku,“ doplnil. 

Připomněl také, že se státy EU měla Česká republika přebytkovou bilanci zahraničního obchodu ve výši 60,7 miliardy korun. Se státy mimo Evropskou unii však vykázal zahraniční obchod České republiky schodek 40,2 miliardy korun.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda zdůraznil, že český zahraniční obchod ztrácí na dynamice. „Bilance zahraničního obchodu je sice za celé letošní první čtvrtletí kladná, ovšem rozsah tohoto příznivého salda je nominálně znatelně nižší než v letech 2016 a 2017 a odpovídá spíše rozsahu z let 2014 a 2015. V březnu došlo k meziročnímu snížení jak exportu, tak importu, vývoz však oslabil citelněji.“ 

Tuzemský export podle Kovandy nepříznivě pociťuje určité nasycování evropského automobilového trhu. Zdůvodnil to mj. tím, že léta pokrizového obnovování vozových parků minula. 

V druhé polovině roku očekává další zhoršování bilance zahraničního obchodu, neboť první čtvrtletí bývá z hlediska bilance nejsilnější. „Zahraniční obchod tudíž letos již nebude tahounem růstu jako v uplynulých letech. Vedle domácí spotřeby jej na místě tahouna zastoupí investice, stimulované čerpáním prostředků z fondů EU.“

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč se naopak domnívá, že vývoj salda zahraničního obchodu zůstává příznivý, navzdory meziročnímu poklesu přebytku, jenž byl v letošním prvním čtvrtletí. „Celoroční přebytek byl měl být letos i tak výrazný, zhruba v intervalu 120 až 130 miliard korun.“ Za zhoršením salda budou podle něho jak ceny komodit (ropa), tak o něco slabší růst poptávky v eurozóně, kombinovaný s nadále velmi silnou domácí poptávkou v české ekonomice a s posílením koruny.