Erste Group i České spořitelně stoupl čistý zisk. Výsledky překonaly odhady analytiků

Rakouské bankovní skupině Erste Group stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 26,8 procenta na 333 milionů eur (8,5 miliardy korun). K vysokému růstu přispěl silný ekonomický růst ve východní Evropě a celkově příznivé prostředí, díky kterému mohla banka snížit rezervy na ztrátové úvěry. Zisk stoupl i České spořitelně, kterou skupina Erste Group ovládá.

  • Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.

Výsledky skupiny Erste Group překonaly odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters čekali zisk 311 milionů eur. „Poptávka po úvěrech je nadále silná, zvláště v České republice a na Slovensku,“ uvedl generální ředitel Andreas Treichl. „Zdaleka největší příspěvek však přišel z mimořádně příznivého rizikového prostředí, jehož výsledkem bylo uvolnění,“ dodal s upozorněním, že banka mohla uvolnit peníze ze svých rezerv na ztrátové úvěry.

Čisté příjmy z úroků stouply o tři procenta na 1,1 miliardy eur. Příjmy z poplatků vzrostly o 4,6 procenta na 478,6 milionu eur. Provozní výnosy stouply o 2,1 procenta na 1,65 miliardy eur.

Vklady zákazníků se zvýšily o 7,5 procenta na 155,3 miliardy eur. To však přispělo i k růstu nákladů, protože banka musela navýšit příspěvky do fondu na pojištění vkladů. Úvěry klientům stouply o 7,3 procenta na 140,5 miliardy eur.

Daří se i České spořitelně, objem poskytnutých úvěrů zvýšila o 9 procent

České spořitelně, která pod skupinu spadá, vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 15,4 procenta na 4,1 miliardy korun. Na růstu čistého zisku se vedle rostoucího objemu úvěrových obchodů podílely i postupně se zvyšující čistý úrokový výnos a rozpouštění opravných položek.

„Pokračujeme v pozitivním trendu předchozího roku. Meziročně jsme zvýšili objem poskytnutých úvěrů o devět procent, na čemž se podílely zejména hypotéky a úvěry pro malé a střední podniky. Dobrou kondici domácností i českých firem odráží sedmiprocentní nárůst depozit,“ uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čistý úrokový výnos podpořený silným růstem úvěrových obchodů a trojím nedávným zvýšením úrokových sazeb vzrostl v meziročním srovnání o 6,1 procenta na 6,5 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí se z důvodu klesajících příjmů z finančních služeb a kartových transakcí meziročně snížily o 6,9 procenta na 2,1 miliardy korun.

Čistý zisk z obchodních operací se v meziročním porovnání snížil o 9,5 procenta na 0,7 miliardy korun „Tento výsledek byl negativně ovlivněn mimořádnou poptávkou po zajišťovacích obchodech z 1. čtvrtletí 2017, kdy se očekávalo ukončení devizových intervencí ČNB,“ uvedla banka.

Provozní náklady se oproti stejnému období minulého roku navýšily o půl procenta na 4,6 miliardy Kč. Vzrostly zejména odměny zaměstnancům České spořitelny a vyšší byl i příspěvek do Fondu pojištění vkladů v souvislosti s rostoucím objemem depozit. Odpisy hmotného a nehmotného majetku zaznamenaly díky nižším odpisům budov a hardwaru výrazné snížení. 

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k letošnímu 31. březnu 1,3033 bilionu Kč, od začátku roku tak o 1,9 procenta poklesla.

Celkový objem klientských úvěrů skupině meziročně stoupl o 13,4 procenta na 684,6 miliardy korun. Z toho portfolio úvěrů domácnostem u České spořitelny se v meziročním srovnání zvětšilo o 10,6 procenta na 357,9 miliardy korun. Za růstem byl především pokračující dvojciferný růst hypoték fyzickým osobám nebo nárůst úvěrů malým podnikům.

Celkové vklady klientů u skupiny meziročně stouply o desetinu na 909,4 miliardy korun. Vklady domácností se zvýšily o zhruba sedm procent na 634,4 miliardy korun.