Loňský růst ekonomika nezopakuje, ČNB ale svůj odhad přiblížila čtyřem procentům

Guvernér ČNB Rusnok po zasedání bankovní rady (zdroj: ČT24)

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos ČNB čeká růst ekonomiky o 3,9 procenta a příští rok o 3,4 procenta.

Z loňských vysokých temp česká ekonomika zpomalí, ale nadále bude znatelně přesahovat tři procenta, prohlásil guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podle nové prognózy se dostane jen těsně pod čtyři procenta. Ve srovnání s jinými prognózami jsou centrální bankéři mezi největšími optimisty. Například Evropská komise očekává růst o 3,4 procenta. 

Je to optimistický odhad. Česká ekonomika umí překvapit, v loňském roce jsme měi růst mnohem silnější, než se čekalo. Česká ekonomika skutečně jede naplno.
Radomír Jáč
hlavní ekonom, Generali Investments

V případě inflace ČNB odhad pro druhé čtvrtletí příštího roku snížila na 1,7 procenta. V únorové prognóze počítala s 1,8 procenta. Pro třetí čtvrtletí 2019 odhad nechala na 1,8 procenta. 

„Nedávné snížení inflace pod dvouprocentní cíl ČNB odráželo odeznění loňských jednorázových faktorů a pokles dovozních cen. Domácí inflační tlaky nicméně zůstávají silné, ale budou se postupně zmírňovat,“ uvedl Rusnok. Inflace tak letos podle něj bude pod dvouprocentním cílem.

S tím souhlasí také ekonom Jáč. „Nižší inflace je dnes kombinací několika faktorů včetně vývoje cen potravin a dřívějšího posílení koruny. Pro ČNB to znamená, že nemusí spěchat se zvyšováním úrokových sazeb,“ doplnil.

Rizika pro odhadovaný vývoj cenové hladiny jsou podle guvernéra vyrovnaná. Nejistotou pro případný růst i pokles inflace jsou i pohyb kurzu koruny a vývoj v zahraničí.

Události: Česká měna letos v průměru posílí na 25 korun za euro (zdroj: ČT24)

Rusnok dále uvedl, že nové prognóze odpovídá nejprve přibližná stabilita tržních úrokových sazeb a od přelomu roku 2018 a 2019 jejich další růst. „Významným omezením rychlejšího zvyšování sazeb bude nadále uvolněná měnová politika Evropské centrální banky,“ řekl.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta a příští rok na 3,3 procenta. Česká bankovní asociace minulý týden zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 3,6 procenta, příští rok čeká růst o 2,8 procenta. Podle ministerstva financí má ale růst postupně zpomalovat až na 2,5 procenta v roce 2021.

Ekonom Jáč: Česká ekonomika umí překvapit (zdroj: ČT24)