Tuna žampionů z Polska obsahovala čtyřnásobné množství pesticidů

Brno – V žampionech dovezených z Polska bylo téměř čtyřikrát víc pesticidů, než povoluje limit. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) proto vložila informaci do evropského systému rychlého varování a s dovozcem HIGHGATE z Lanžova na Trutnovsku zahájila správní řízení o uložení sankce. Kontaminovaný vzorek o hmotnosti přesahující jednu tunu našla inspekce v trutnovské prodejně Zelenina-Drinks v Mírové ulici. Podle jednatele Ladislava Hlouška firma již změnila dodavatele žampionů.

„Velikost závadné šarže je 1 053 kilogramů. V žampionech jsme naměřili u pesticidů carbendazim a benomyl koncentraci 3,7 miligramu na kilogram, povolený je však maximálně jeden miligram. Tuto hodnotu lze při dlouhodobé konzumaci označit za škodlivou pro lidské zdraví,“ informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

„Za zvýšeným výskytem pesticidů v žampionech je zřejmě pochybení jednotlivce, který to přehnal s dezinfekcí, ale přesnou příčinu prokáže až další šetření v celé věci,“ uvedl Ladislav Hloušek a zároveň ujistil, že firma s inspekcí v celé věci spolupracuje.

Dodavatelem žampionů je polská společnost P.H.U. „Malkowski“ z Lubušského vojvodství. SZPI nařídila českému dovozci udělat rozbory u všech šarží dovážených hub, a to na vlastní náklady v akreditované laboratoři. Kopřiva rovněž potvrdil, že inspekce zintenzivní kontroly žampionů.

Vydáno pod