Nákupy a prodeje firem v Česku vynášely loni více. Objem obchodů dosáhl na 238 miliard korun

Marek: Český trh je aktivní a lákavý pro investory (zdroj: ČT24)

Investice do sloučení nebo převzetí jednotlivých společností se v Česku vyšplhaly na 238 miliard korun. Tuzemské firmy také více míří do zahraničí, zejména do Německa, Rumunska nebo na Slovensko. Obchod rostl především v oblasti nemovitostí, ve výrobě a službách. Méně se naopak obchodovalo v informačních technologiích, bankovnictví nebo maloobchodě.

K největším obchodům patřily prodeje některých obchodních center v Praze nebo Brně. Jsme průmyslová země, další obchody probíhaly v této oblasti.
David Marek
hlavní ekonom Deloitte

Objem nákupů a prodejů firem v Česku loni stoupl o 16 procent, a to přesto, že transakcí se uskutečnilo 246, tedy o 15 procent méně než o rok dříve. Český trh tak patří mezi tři nejaktivnější v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila poradenská firma EY.

Největší transakcí loňského roku se v Česku stala akvizice skupiny PPF Group NV, která koupila stoprocentní podíl ve firmě Škoda Transportation za odhadovanou částku 489 milionů USD (10,1 miliardy Kč).

V regionu střední a jihovýchodní Evropy bylo nejaktivnější Polsko s 265 transakcemi (objem obchodů 13,8 miliardy USD). Český trh skončil druhý, na třetím místě je s odstupem Turecko s objemem 7,7 miliardy dolarů.

„Důvody pokračující investiční a akviziční aktivity v ČR jsou i nadále silné makroekonomické fundamenty ČR a hlavních obchodních partnerů, zejména EU. Motivace pro transakce je pokračující fenomén nástupnictví u privátně vlastněných českých firem a aktuálně také například snaha řešit nedostatek vlastních kapacit a hlavně zaměstnanců,“ uvedl vedoucí oddělení fúzí a akvizic EY v ČR Štěpán Flieger.

Celkově nejaktivnějšími investory byli loni ČEZ a Energetický a průmyslový holding - firmy uskutečnily po osmi významných transakcích. Aktivní na českém trhu fúzí a akvizic byla i česko-slovenská skupina Penta Investments se sedmi významnými obchody, následována zdravotnickou skupinou EUC s pěti transakcemi.

Nejvýznamnější podíl na objemu transakcí měly investice domácích investorů v rámci Česka, které tvořily 47 procent všech obchodů. Následovaly je investice směřující do Česka ze zahraničí s podílem ve výši 29 procent. Proti roku 2016 o 11 procent přibylo investic ze zahraničí. 

České firmy nakupovaly v zahraničí

Loni stouply také investice českých firem do zahraničí, a to o 127 procent. Pokračuje tak silná aktivita tuzemských investorů za hranicemi. Do určité míry jde o důsledek postupně posilující české koruny, která zvýhodňuje nakupování podniků v zahraničí pro české investory, uvedl senior konzultant pro fúze a akvizice EY v ČR Michal Hrmo.

S tím nesouhlasí hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. „Silnější koruna je jen podpůrný faktor. Lokální české firmy zkrátka vyrostly do takové velikosti, že jim domácí trh už nestačí a hledají příležitosti i za hranicemi. Jde také o případy, kdy česká firma hledá podobnou společnost ze stejné oblasti i v zahraničí,“ zhodnotil Marek.

Domácí investoři svými zahraničními investicemi cílili především na Německo, kam směřovalo devět transakcí, druhé skončilo Slovensko se sedmi transakcemi. Na třetím místě následovalo Rumunsko s šesti transakcemi včetně druhé největší transakce v zemi, akvizice A&D Pharma Holdings českou společností Dr. Max Pharma z portfolia Penta Investments.

Loni výrazně vzrostl i počet transakcí především u nemovitostí a v sektoru telekomunikace a média. Nemovitosti navíc s výrazným náskokem vedly mezi sektory s 54 transakcemi. Další v pořadí byly výroba a služby. Naopak výrazně klesla aktivita investorů v IT, bankovnictví i maloobchodě.

Ve střední a jihovýchodní Evropě (Bulharsko, ČR, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko) se loni uskutečnilo 1132 transakcí (1165 transakcí v roce 2016) s odhadovaným objemem 50,9 miliardy USD (47,7 miliardy USD předloni). Největší transakcí v regionu se stala akvizice turecké OMV Petrol Ofisi skupinou Vitol Investment. 

„V roce 2018 očekáváme pokračování silné investiční aktivity českých subjektů doma i v zahraničí. Věříme, že se letos také dočkáme několika skutečně velkých transakcí minimálně evropského významu. Pokračující zájem bude ve strojírenství, energetice a technologiích, naopak očekáváme zpomalení zájmu o nemovitosti,“ odhadl Flieger ze společnosti EY. 

Vydáno pod