I po Vánocích Češi nakupovali jako o závod. Tržby obchodů v lednu zrychlily růst

Tržby v maloobchodě bez motorových vozidel v lednu zrychlily meziroční růst na 8,2 procenta z prosincových 4,6 procenta. Zvýšily se tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Dařilo se také průmyslové výrobě, která meziročně zrychlila růst na 5,5 procenta z prosincových 3,3 procenta. Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, strojů či elektroniky. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

„Lednové maloobchodní tržby pozitivně překvapily a potvrzují, že spotřebitelský sentiment tuzemských domácností zůstává silný i začátkem nového roku,“ uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Zatímco růst tržeb potravin pokračuje v mírnějším tempu kolem tří procent, dynamika tržeb u nepotravinářského zboží si v posledních měsících držela tempo poblíž 10 procent a lednová dynamika dokonce zrychlila na 12 procent, upozornil. „To je nejrychlejší lednové tempo od roku 2005,“ řekl.

Prosincové výsledky maloobchodu nedostály svým očekáváním. Lednové výprodeje naopak obchodníkům umožnily vánoční tržby ještě překonat.
Jakub Červenka
analytik Raiffeisenbank

„Lidé pravděpodobně utráceli peněžní dary na nákupy ve slevách a sezonních výprodejích. Domácnosti nakupovaly především ve specializovaných prodejnách, tržby obchodníkům s počítači a telefony vzrostly o 30 procent, zboží pro domácnost se reálně prodalo o 18 procent více v porovnání s lednem minulého roku. Tradičně se dařilo obchodníkům přes internet, kteří si připsali téměř o čtvrtinu vyšší tržby než v loňském lednu,“ dodala ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

Mírná brzda v automobilovém průmyslu

Průmyslová výroba pak vykázala meziroční růst 5,5 procenta. „Výrazný příspěvek do průmyslové dynamiky přinesl automobilový průmysl, i když na začátku letošního roku lehce šlápnul na brzdu,“ uvedl ekonom komerční banky Viktor Zeisel.

Slabší poptávka je podle něj v době probíhající konjunktury zejména po menších vozech, nervozita ohledně brexitu navíc snižuje poptávku po autech ve Velké Británii. „Na druhé straně se daří prodejům větších vozů, takže i přes nižší počet vyrobených kusů hodnota domácí produkce roste,“ doplnil.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů v lednu stoupla o 5,6 procenta a výroba strojů a zařízení o 13,9 procenta. U elektrických zařízení dosáhl růst dokonce 15,3 procenta. Produkce naopak poklesla podle statistiků třeba ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu o 16,1 procenta a v oblasti těžby a dobývání o 4,1 procenta.

Zatímco meziročně průmyslová výroba v lednu rostla, meziměsíčně zaznamenala mírný pokles. V porovnání s prosincem 2017 produkce po očištění o sezonní vlivy klesla o 0,6 procenta. 

Rizikem je uvalení cel na evropské výrobce, ale také postupné zpomalování tempa výroby automobilů.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank

„Největší výzvou pro průmysl v tomto roce bude udržení konkurenceschopnosti v prostředí nejrychleji rostoucích mezd od roku 2008, pokračujícího nedostatku zaměstnanců a dalšího posilování koruny. K tomu se přidává postupný nástup nových technologií, a to hlavně v automobilovém průmyslu,“ podotkl analytik Raiffeisenbank František Táborský.

„Dál ale sledujeme signály toho, že růstu průmyslu postupně dochází dech – sice pomalu, ale stabilně,“ zmínil analytik Next Finance Jiří Cihlář. „Tržby z průmyslové činnosti totiž v běžných cenách v lednu meziročně vzrostly o 4,8 procenta. To byl slabší růst než u průmyslové produkce. To znamená, že část produkce míří z výrobních linek rovnou do skladů,“ doplnil. Průmysl podle Cihláře v první polovině roku poroste rychleji než v loňském roce, avšak ve druhé polovině roku svůj růst výrazně zpomalí.