Křetínský nakoupil v Bavorsku tři zásobníky plynu za necelé dvě miliardy

Slovenská společnost Nafta, kterou většinově vlastní holding EPH českého miliardáře Daniela Křetínského, koupí tři podzemní zásobníky plynu v Bavorsku o celkové kapacitě 1,8 miliardy metrů krychlových. Dohodu uzavřela s německou společností DEA Deutsche Erdoel patřící ruskému oligarchovi Michailu Fridmanovi. Informuje o tom server Euro.cz, který uvedl, že hodnota transakce se pohybuje v řádu miliard korun.

„Můžeme potvrdit zájem společnosti Nafta o převzetí podzemních zásobníků Inzenham, Wolfersberg a Breitbrunn v Bavorsku,“ sdělila serveru mluvčí podniku Nafta Alena Masláková Škvrndová. Transakce ještě není dokončená, podléhá totiž schválení státními orgány v Německu. Více informací k ní poskytneme až po schválení, dodala.

Společnost Nafta, známá pod starším názvem Nafta Gbely, se v minulosti zabývala hlavně těžbou ropy a zemního plynu v nejzápadnější části Slovenska, dnes je hlavně provozovatelem podzemních plynových zásobníků.

V Naftě má podíl i slovenská vláda

Majoritních 56 procent akcií Nafty drží holding SPP Infrastructure (společný podnik slovenské vlády a EPH v poměru 51:49), dalších 40,5 procenta akcií vlastní EPH samostatně. Za rok 2016 vykázala Nafta konsolidované tržby 162,6 milionu eur (4,1 miliardy korun) a čistý zisk 79,3 milionu eur (přes dvě miliardy korun), uvedlo Euro.cz.

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v Česku, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Křetínský jako majoritní vlastník drží 94 procent akcií. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T. Společnosti, které jsou součástí EPH, zaměstnávají dohromady téměř 25 tisíc lidí.