Podpora obnovitelných zdrojů v EU je průmyslový masakr

Cernobbio - Podpora obnovitelných zdrojů není diskutovaným tématem pouze v Česku. Svoji horkou chvilku už nějaký čas zažívá i na půdě Evropské unie. Pode komisaře pro průmysl a podnikání Antonia Tajaniho stojí EU kvůli nákladům na zelenou energii před „průmyslovým masakrem“. Narůstající pocit ohrožení sdílí i evropský prezident Herman Van Rompuy - problematika nákladů na tuto energii je v Bruselu jeho nejvyšší prioritou.

Úprk za zelenou energií má tvrdé následky

Evropa svým donkichotským úprkem za zelenou energií vyhnala podle Tajaniho náklady elektrické energie na neúnosné úrovně, a evropský průmysl tak přestává být schopen ve světě konkurovat. To je evidentní zvláště v době, kdy „břidlicová revoluce“ v USA srazila tamní ceny plynu o 80 procent.

„Jsme pro zelenou politiku, nesmíme ji ale brát jako náboženství. Potřebujeme novou energetickou politiku. Musíme přestat s pózováním, protože nemůžeme obětovat evropský průmysl na oltář klimatických cílů, které jsou nerealistické a jinde ve světě se nevynucují,“ doplnil Tajani.

Názor sdílí i prezident EU Rompuy - evropské firmy mají vysoké náklady

Rompuy upozorňuje na riziko v průmyslu. americké firmy mají daleko nižší náklady na elektřinu a plyn. Evropské platí až čtyřikrát tolik. Smazává se tak rozdíl v efektivnosti výroby, kterou má EU na vysoké úrovni. Prohlásil, že snížení energetických nákladů má nyní v Bruselu nejvyšší prioritu.

Energetická krize tedy postupně vytlačuje doznívající krizi dluhovou. Místo emisí skleníkových plynů se tak opět zaměří na dostupnost a cenu energie. „Ztráta konkurenceschopnosti je hrozivá. Když si firmy vybírají, zda investovat v Evropě, nebo v USA, nejvíc myslí na náklady energie,“ podotkl šéf italské společnosti Fondo Interbancario Paulo Savona.

Vydáno pod