Cestování zažívá celosvětový rozmach. Vyšší počty turistů hlásí všechny regiony včetně Česka

Události ČT: Turistika v rozkvětu (zdroj: ČT24)

Rok nebývalého rozkvětu zažila loni světová turistika. Cestovní ruch stoupl o 7 procent na celkových 1,3 bilionu příjezdů, uvedla na základě předběžných dat Světová organizace cestovního ruchu. Byl to nejlepší výsledek za posledních sedm let, vzestup navíc zaznamenaly všechny sledované regiony. Příznivý vývoj se očekává i letos.

Zvlášť silný růst zaznamenala v loňském roce Evropa. Turistů (cestovatelé s alespoň jedním přespáním) dorazilo meziročně o osm procent více. Počet mezinárodních příjezdů dosáhl 671 milionů. Turisté zvláště směřovali na jih kontinentu a do Středomoří (+13 procent). Západní Evropa hlásí růst sedm procent, zatímco severní a střední shodně po pěti procentech. 

Podobný růst pěti procent loni zaznamenalo i Česko. Nejvíc zahraničních návštěvníků k nám tradičně míří z okolních zemí, tedy z Německa, Slovenska a Polska.

Vývoj v roce 2017
Zdroj: ČT24/mop
Vývoj v roce 2017
Zdroj: ČT24/mop

V Česku však loni z turistů nejvíc utráceli Číňané, uvedla agentura ČTK. Jejich podíl na celkových útratách zahraničních turistů ze zemí mimo EU stoupl meziročně o tři procentní body na téměř 31 procent. Průměrně nechali v obchodech 17 907 korun. Na druhém místě byli návštěvníci z Ruska s podílem 25 procent, což je meziročně o zhruba dva procentní body více. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH.

Průměrná hodnota nákupu Rusů klesla na 7096 korun. Na třetím místě byli turisté z Izraele (šest procent). Oproti roku 2016 se pořadí v žebříčku zásadním způsobem nezměnilo. Meziročně klesl podíl útrat turistů z USA, Thajska a Spojených arabských emirátů.

Turisté v Česku
Zdroj: ČT24/mop

„U ruských turistů se složení nákupů výrazně nezměnilo. Nejvíce nakupují módu (66 procent) a šperky (12 procent). Útraty v těchto kategoriích meziročně vzrostly v průměru o 27 procent. Složení nákupů čínských turistů je podobné. Na prvním místě je móda (52 procent), na druhém šperky (34 procent),“ uvedla mluvčí společnosti Zuzana Roubíčková.  

Lidé nebudou sedět doma ani letos

Podstatný růst se pro Evropu odhaduje i letos. Světová organizace cestovního ruchu předpokládá, že by mohl dosáhnout 3,5 až 4,5 procenta. Za svět jako celek by turistika mohla stoupnout o čtyři až pět procent. 

Loňský rok – osmý růstový v řadě – byl v cestovním ruchu charakterizován udržitelným růstem mnoha destinací, uvedla světová organizace. Přičetla to vzestupu globálního hospodářství. Za růstem cestování pak byla poptávka turistů jak z tradičních, tak méně obvyklých států. Organizace například vyzdvihla zejména rostoucí útratu turistů z Brazílie a Ruska, a to po několika letech poklesů. 

„Mezinárodní cestování silně rostlo. Turistický ruch se konsolidoval jako klíčová hnací síla ekonomického rozvoje. Je důležitý pro tvorbu pracovních míst a prosperitu mnoha komunit,“ řekl šéf světové organizace Zurab Pololikashvili.  

Turistika Česko
Zdroj: ČT24/mop

 V roce 2016 vzrostl mezinárodní turistický ruch o 3,9 procenta, když globálně dosáhl 1,2 bilionů příjezdů. V porovnání s předkrizovou úrovní v roce 2008 cestovalo po světě o 300 milionů turistů více. 

Vedoucími růstovými regiony byly v roce 2016 Asie a Pacifik (+8 procent) a Afrika (+8 procent). Za nimi následovala Jižní Amerika (+6 procent) a Severní Amerika (+4 procenta). 

Cestování do Evropy tehdy stouplo meziročně jen o dvě procenta (severní Evropa plus šest procent, střední Evropa vzestup o čtyři procenta, jih a Středomoří růst o procento a západní Evropa hlásila meziroční nulu). 

Blízký východ vykázal před dvěma lety pokles o čtyři procenta.