Rok zdražování hypoték završil v prosinci další růst průměrné úrokové sazby

Zprávy ve 12: Půjčky na bydlení dál zdražují (zdroj: ČT24)

Průměrná úroková sazba hypoték loni v prosinci stoupla na 2,19 procenta z listopadových 2,15 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Právě o rok dřív byla sazba na minimu 1,77 procenta. Tehdy také začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Loni začala zdvihat sazby také Česká národní banka.

Hypoteční trh má za sebou rok zdražování. Zatímco v lednu 2017 činila průměrná sazba 1,82 procenta, v prosinci už dosahovala 2,19 procenta. Kontinuální růst průměrné výše sazby zbrzdilo jenom léto – v červenci a srpnu došlo k mírnému poklesu.

V posledním měsíci loňského roku také vzrostly objemy hypoték, zatímco jejich počty klesly. V prosinci bylo sjednáno 9351 hypotečních úvěrů, což bylo o 115 méně než v listopadu. Objemy se v prosinci vyšplhaly na 20,138 miliardy korun, zatímco o měsíc dříve byly nižší o 678 milionů korun.

Vývoj úrokových sazeb u hypoték v roce 2017
Zdroj: Hypoindex.cz

„Díky silnému prosinci uzavřely v loňském roce banky zapojené do Hypoindexu takřka stejné objemy úvěrů jako v roce předchozím. Ve vysokých objemech sjednaných úvěrů se stále více projevují rostoucí ceny nemovitostí, když průměrný hypoteční úvěr v prosinci překročil 2,15 milionu korun. Průměr nových úvěrů je navíc výrazně výše, protože statistiky obsahují také refinancované úvěry,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Hypoindex potvrzuje postupné zvyšování úrokových sazeb hypotečních úvěrů, řekl ČTK generální ředitel realitní kanceláře Next Reality Robert Hanzl. Z hlediska cen nemovitostí nelze podle něj očekávat, že by stále příznivé úrokové sazby zásadně ovlivnily růst či pokles jejich hodnoty nebo případný zájem klientů nakupovat. Přesto v letošním roce čeká spíše stagnaci cen nemovitostí, které jsou již v řadě regionů na maximu.

Nárůst objemu hypoték při jejich klesajícím počtu přisoudil hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák tomu, že právě u vyšších úvěrů se letos očekává výrazné zpřísnění podmínek pro jejich poskytnutí, lidé tak budou mít problém na ně dosáhnout.

Překročí sazby v roce 2018 tři procenta?

Na úrokové sazbě je vidět, že banky stále zdražují a tento trend se dá očekávat i v celém roce 2018, odhadl Horňák. „Přestože jdou úrokové sazby nahoru a úvěry jsou méně dostupné, poptávka po nemovitostech zatím neslábne a v několika příštích měsících to ani neočekáváme,“ doplnil výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

„V souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou budou růst úroky na hypotékách a dalších úvěrových produktech po celý rok 2018. Oproti tomu úročení běžných a spořicích účtů se příliš nezmění. Na růstu úrokových sazeb nejvíce vydělají banky,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Úrokové sazby jsou však podle něj stále na velmi přijatelných úrovních. „Již za několik let budeme na dnešní dobu vzpomínat jako na éru levných peněz,“ dodal.

Průměrná úroková sazba hypoték se bude na konci letošního roku pohybovat na zhruba 2,75 procenta, vyššímu růstu ke třem procentům bude bránit silná konkurence na trhu, odhaduje předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny Jan Jeníček.

„Rok 2018 je asi poslední rok, kdy bude masivní objem poskytnutých úvěrů na bydlení. Tříprocentní hranice úročení úvěrů je psychologická,“ uvedl Jeníček.

„Domnívám se, že úrokové sazby by neměly z pohledu reálných úroků pro klienty přesáhnout hodnotu tří procent,“ říká ředitel Golem Finance Libor Ostatek.