Někteří lékaři a zdravotní sestry dostanou méně peněz

Někteří lékaři a zdravotní sestry dostanou méně peněz (zdroj: ČT24)

Desetiprocentní navýšení odměn pro sestry a lékaře letos nepocítí všichni – o tolik si nepolepší třeba zdravotníci v některých krajských nemocnicích. A to i přesto, že bývalé vedení ministerstva slibovalo, že peněz v úhradové vyhlášce bude i pro nestátní zařízení dost.

„Všichni neobdrží desetiprocentní navýšení, přesto většina hejtmanů se vyjádřila, že od prvního ledna navýší platy,“ říká předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO).

Část lékařů a sester tak dostane méně než avizovaných deset procent v tarifní složce. Například v Libereckém kraji průměrně sedm. Jiní deset procent dostanou, část jim ale doplatí kraj z vlastního rozpočtu. A někde zatím není jasno vůbec.

Platy lékařů v nemocnicích
Zdroj: ČT24

Vrchní sestra kliniky hematologie Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a 1. lékařské fakulty UK Darja Hrabánková Navrátilová má na starosti všechny sestry na klinice. Přesně ví, která si kolik vydělá. Ona sama si teď polepší o tři a půl tisíce. Mladá sestra pak zhruba o polovic této částky.

Na oddělení vrchní sestře momentálně chybí deset lidí. Doufá proto, že díky navýšení už další sestry neodejdou.

Platy se ve VFN stejně jako v ostatních fakultních nemocnicích zvyšují automaticky. Situace je ale jiná v krajských zařízeních. Někde sestry ani lékaři stále nevědí, kolik za leden dostanou.

V některých nemocnicích ještě nemají hotové kolektivní smlouvy

Nemocnice v Plzeňském a Pardubickém kraji – obě jsou akciové společnosti a v obou se o platech pořád jedná. „Navýšení bude zakotveno v kolektivních smlouvách, které ještě nejsou uzavřeny,“ říká mluvčí Nemocnice Plzeňského kraje Jiří Kokoška. „Tady se opravdu jedná postupně, protože ta úhradová vyhláška neobsahuje všechno,“ dodává hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Platy sester
Zdroj: ČT24

Jen osm krajů podle informací České televize teď garantuje, že desetiprocentní navýšení platí pro všechny zdravotníky. Ostatní na to zatím nemají dost peněz. „Pokud nějaká nemocnice toto tvrdí, tak to můžeme řešit, ale ta úhradová vyhláška takto byla koncipována a těch peněz tam jde poměrně hodně,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Přesto ministr plánuje změny v úhradách. A to tak, aby nemocnice za jednotlivé výkony dostávaly stejně. Opozice pak chce zaručit, aby na navyšování, které schválí vláda, bylo i v jiných organizacích než těch přímo řízených ministerstvem.