Firmy mají na začátek roku optimistické náborové plány. Pracovní trh je ale vyčerpaný

Čeští zaměstnavatelé plánují v prvním čtvrtletí příštího roku nadále nabírat nové zaměstnance. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v Česku. Překážkou však může být trh práce, který je podle ekonomů prakticky vyčerpaný. Ve světě pak největší náborové tendence vykazují země jako Tchaj-wan, Japonsko, Indie nebo USA.

Přijímat nové zaměstnance plánuje podle průzkumu nadále šest procent zaměstnavatelů, naopak tři procenta očekávají snižování počtu zaměstnanců. Na 90 procent oslovených pak během prvního čtvrtletí změnu nechystá. Takzvaný čistý index trhu práce tak činí plus tři procenta, v předchozím čtvrtletí to bylo plus jedno procento.

„Aktuální výsledky průzkumu jsou nejoptimističtější předpovědí pro první čtvrtletí za celou historii průzkumu v Česku od roku 2008,“ upozornila generální ředitelka ManpowerGroup pro ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Nejsilnější náborové aktivity vykazují velké společnosti nad 250 zaměstnanců, kde 42 procent předpokládá růst počtu pracovníků. Pouze čtyři procenta chtějí snižovat počty lidí. Mezi středními podniky má náborové plány 21 procent firem, zatímco devět procent počítá s poklesem.

Mezi malými chce nabírat devět procent, ale tři procenta plánují pokles. Zaměstnavatelé v mikropodnicích hlásí nejmírnější náborové prostředí.

Podniky v energetice a stavebnictví chtějí nabírat další lidi

Nejvíce chtějí zaměstnávat firmy v energetice, kde čistý index trhu práce dosahuje 19 procent. Silný nárůst počtu pracovních sil očekávají i zaměstnavatelé ve stavebnictví s 12 procenty. Největší pokles očekávají zaměstnavatelé v ubytování a stravování s minus třemi procenty.

Geograficky je nejsilnější záměr přijímat nové lidi v Čechách, zatímco na Moravě se čeká spíš oslabení počtu pracovních sil.

  • Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody: +19 %
  • Stavebnictví: +12 %
  • Finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům: +6 %
  • Ubytování a stravování: –3 %
  • Těžba nerostných surovin: –2 %
  • Velkoobchod a maloobchod: –1 %

Nezaměstnanost v listopadu v tuzemsku klesla na 3,5 procenta z říjnových 3,6 procenta. O práci se ucházelo 265 469 lidí, což bylo nejméně od listopadu 1997. V listopadu zároveň přibylo volných pracovních míst, meziměsíčně téměř o čtyři tisíce na 213 790. Podle ekonomů je trh práce prakticky vyčerpaný a stává se bariérou dalšího růstu ekonomiky.

Celosvětové výsledky průzkumu pro první čtvrtletí jsou většinou pozitivní a zaměstnavatelé ve 41 ze 43 zemí očekávají různou míru růstu počtu pracovních sil. Zaměstnavatelé v řadě zemí, včetně Austrálie, Japonska, Norska, Polska, Rumunska a USA, hlásí dokonce nejsilnější náborové plány za posledních pět let.

Větší optimismus nabírat lidi ve srovnání s Českem vykázalo i Slovensko. Z dalších sousedních států mají stejné nebo menší náborové ambice jako české podniky v Německu a v Rakousku.