Nikaragua chce spojit oceány a konkurovat Panamskému průplavu

Managua – Nikaragujský parlament schválil projekt na výstavbu mezioceánské vodní cesty, která by měla konkurovat Panamskému průplavu. Podle agentury AP ale v projektu chybí vytyčení přesné trasy, kudy by průplav měl vést, a podrobný rozpočet. Lodní experti ho navíc hodnotí jako těžko uskutečnitelný. Nikaragujský prezident Daniel Ortega přesto věří, že vybudování průplavu mezi Tichým a Atlantským oceánem by přineslo jedné z nejchudších zemí světa prosperitu.

Možnost vybudovat kanál přes území Nikaraguy byla zvažována už před sto lety, nakonec ale tato varianta ustoupila kanálu v Panamě o několik set kilometrů jižněji. Ten byl otevřen v roce 1914.

Server BBC uvedl, že zákonodárci přidělili stavbu za 40 miliard dolarů (téměř 800 miliard korun) čínské firmě Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment, jež získala koncesi na padesát let. Kritici se ale obávají, že tato společnost nemá dostatek zkušeností na zvládnutí tak velké stavby.

Mnozí lidé jsou navíc přesvědčeni, že oživování tohoto letitého snu je pro levicovou nikaragujskou vládu jen prostředek, jak odvrátit pozornost obyvatelstva od vnitřních problémů země.


Zvětšit mapu

Výstavba mezioceánské vodní cesty napříč zemí také vyvolává obavy ochránců přírody. Ti se podle serveru BBC obávají, že místní jezero Nikaragua bude ohroženo úniky nebezpečných látek z velkých nákladních trajektů, které budou novým kanálem proplouvat.

Server iDNES.cz napsal, že první lodě by mohly novým koridorem proplout už v roce 2019, nikaragujský prezident Ortega počítá se zahájením stavby příští rok v květnu, její dokončení očekává o deset let později.