Čeští turisté v nesnázích. Pojišťovnám výrazně vzrostly náklady

Události: Vysoké škody v cizině (zdroj: ČT24)

Mrtvice, ale také zranění při snaze vystřídat kočího, který při projížďce městem omdlel. I to potkává české turisty na cestách světem. Nárůst případů nahlášených v rámci cestovního pojištění hlásí většina tuzemských ústavů. A vzrostly také náklady.

Daniel Kebis trávil s přítelkyní dovolenou na Havaji. Zrovna když se koupal v moři, přišla vysoká vlna – od místních se později dozvěděl, že šlo o následek zemětřesení v Japonsku – která mu zpřetrhala vazy a šlachy v rameni.   

Na Havaji musel platit poplatek za pohotovost, rentgen, CT a fixace ruky, což znamenalo účet v přepočtu na 215 tisíc korun (operaci doporučili lékaři podstoupit až v Česku). V přepočtu přes sto tisíc korun pak stálo místo v letadle. „Letěl jsem vlastně vleže, to byla obrovská výhoda, jinak bych zešílel,“ uvedl Kebis.  

V Egyptě volat raději asistenční službu

V letní sezoně šli ovšem Češi nejčastěji k lékaři v tradičnějších destinacích: v Řecku, Chorvatsku a Egyptě. Hlavně v posledně jmenované zemi se nejvíc vyplatí hned volat asistenční službu. 

„Pokud se člověk sám vydá k hotelovému lékaři,  tak se může dostat do koloběhu různých vztahů a místních vazeb, protože zdravotní služby jsou velkým byznysem,“ řekl manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. 

Jedna z pojišťoven letos hlásí rekordní nárůst počtu škod – o 57 procent. Další zase vyplatila mezi červnem a srpnem o 12 procent víc peněz než loni. Nejvíc v Egyptě za léčbu Češky (35), kterou postihla mrtvice. Účet zněl na 750 tisíc korun.

Objevily se ale i méně běžné úrazy. Například pohmožděniny u muže, který vlezl ve Spojených státech do lisu na odpadky. Ve Vídni se pak český turista vezl kočárem taženým koňmi, a když vozka omdlel, klient se ho pokusil vystřídat, z kočáru spadl a poranil se.

Naopak stále běžnější jsou situace, kdy pojišťovny musí řešit v zahraničí hlídání pro nezaopatřená vnoučata nemocných či zraněných klientů. „I s tímhle může cestovní pojištění pomoci a vysílá na místo opatrovníka, případně jinou osobu, které se o dítě postarají,“ uvedl Jan Marek z pojišťovny Generali. 

Klienti využívají i pojištění odpovědnosti. Například pro případ, že někoho zraní nebo něco zničí. Jedna z nejvyšších letos vyplacených pojistek se bude týkat vytopeného hotelu. O výplatě se zatím jedná, škoda však bude v řádu stovek tisíc korun.