Čínská nákupní horečka opadává, ve hře je ale možná Nova

Události: Čínské investice v Česku (zdroj: ČT24)

Čínské zahraniční investice letos klesají téměř o polovinu. Nejisté tak jsou i přísliby masivního přílivu čínského kapitálu do Česka. Ty se za rok a půl od návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze naplnily jen zčásti. Čínská vláda aktuálně doporučuje tamním firmám například majetkový vstup do zahraničních médií. To může být v dohledné době i případ Česka, konkrétně mediálního domu CME, pod který spadá i televize Nova.

Čínská nákupní horečka opadává. Ve snaze zastavit odliv devizových rezerv tamní vláda varuje firmy před investicemi v zahraničí. V první polovině roku klesly skoro o 42 procent ve srovnání se stejným obdobím loni a nová politika může ohrozit i slibované investice v Česku, které v uplynulých letech vedly k zintenzivnění kontaktu mezi Prahou a Pekingem.

„Investice jsou velmi nejisté. Může se stát, že během jednoho roku dojde k několika velkým projektům, ale také se stává, že se jednání vlečou roky,“ říká Paj Ming z Čínské akedemie mezinárodního obchodu a hospodářské spolupráce. 

Vláda dokonce vydala seznam odvětví, v nichž nedoporučuje investovat vůbec – týká se to všech, která nejsou strategická. Peking tak odrazuje například před nákupy hotelů a dalších nemovitostí, sportovních klubů či před investicemi do zábavy. Prioritou zůstávají vyspělé technologie a významné projekty infrastruktury.

Souběžně s tím se rozbíhá i evropské snažení; Unie se chystá zavést posuzování zahraničních investic v citlivých odvětvích a nikdo nepochybuje o tom, že bruselský plán motivují především čínské vstupy do evropských firem. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ostatně v půlce září vzkázal, že EU není žádný naivní obchodník a že musí vždy chránit své strategické zájmy.

„Pokud zahraniční státní společnost chce koupit strategicky důležitý evropský přístav, součást energetické infrastruktury nebo firmu vyrábějící obranné technologie, pak by se to mělo dít transparentně, po podrobném zkoumání a debatě,“ prohlásil.

Logo vlastníka TV Nova společnosti CME
Zdroj: ČT24

Ve hře je mediální dům CME, kam spadá Nova

Jen dva dny po jeho projevu Evropská centrální banka povolila čínské skupině CEFC, aby převzala poloviční podíl v česko-slovenském holdingu J&T Finance Group. Ten je spojován se zájmem o koupi mediálního domu CME, do kterého patří i televize Nova. „Čínská vláda povzbuzuje k investicím do zahraničních médií, protože to prospívá vzájemnému porozumění a pochopení čínského světonázoru,“ uvedl analytik Čínské lidové univerzity Wang Wen.

„CEFC nekupuje skupinu CME. Nemáme k tomu dále co dodat,“ reagoval mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář.

J&T, jejíž fúzi s čínskými investory ještě musí schválit Česká národní banka, ale jednání o koupi Novy nevyloučila. CEFC už v Česku jednu televizi spoluvlastnila. Z TV Barrandov se ale v září stáhla. „Po odchodu CEFC by mohl vstoupit jiný čínský investor, čili myslím si, že to rozhodně nesignalizuje nějakou změnu politiky,“ konstatuje ředitel projektu Sinopsis.cz Martin Hála.

Majitel TV Barrandov podepsal memorandum o spolupráci s firmou Shanghai Media Group. Její majetkový vstup do televize ale podle jejího vedení není v plánu.