Soud podpořil snahu, aby se emisní aféra Volkswagenu dočkala nezávislého vyšetření

Německý soud vyhověl žádosti svazu soukromých investorů DSW o nezávislé vyšetřování emisního skandálu automobilového koncernu Volkswagen. DSW doufá, že vyšetřování mimo jiné odhalí, zda představenstvo a dozorčí rada podniku v souvislosti s aférou porušily své povinnosti.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Cena akcií Volkswagenu se po vypuknutí skandálu přechodně snížila o téměř polovinu. Řada investorů proto požaduje kompenzaci svých ztrát, napsala agentura DPA.

Svaz DSW loni červnu na valné hromadě Volkswagenu neprosadil návrh na nezávislé vyšetřování skandálu s emisemi a oznámil, že se v této věci obrátí na soud.

Toto rozhodnutí soudu podle DSW zajistí, že akcionáři VW obdrží informace, které jim přísluší. Svaz rovněž upozornil, že kdyby firma zveřejnila výsledky svého interního vyšetřování, nebylo by zapotřebí postupovat soudní cestou.

Podle rozhodnutí soudu má být jmenován nezávislý auditor, který přezkoumá například to, kdy se vedení Volkswagenu o manipulacích poprvé dozvědělo a zda řádným způsobem informovalo investory o možných finančních škodách.

Volkswagen označil rozhodnutí soudu za „neopodstatněné“ a dodal, že pečlivě zváží své další kroky. Podle agentury Reuters se nicméně automobilka proti rozhodnutí nemůže odvolat.

„Je to mimořádně příznivý den pro akcionáře VW, kteří v důsledku naftového skandálu ztratili spoustu peněz,“ uvedl viceprezident DSW Klaus Nieding.