Amazon bude dodávat balíčky až do bytu. Odemkne si sám

Horizont ČT24: Nenápadná invaze do soukromí (zdroj: ČT24)

Operaci Klíč spustí v listopadu na 37 místech Spojených států největší internetový prodejce na světě Amazon. Zámek s dočasnými kódy a kamerový systém mu má umožnit dodávat objednané zásilky až do bytu či domu – v nepřítomnosti majitele.  Ten bude moci na dálku sledovat průběh doručení. Balíček tak už neskončí přede dveřmi, kde mu hrozilo odcizení. Taková je teorie. V praxi však už záměr stačil vyvolat polemiku o ztrátě soukromí i o bezpečnosti doručovatelů.

Amazon, který v Americe tvrdě válcuje klasické kamenné obchody, sází na nízké ceny a rychlou dodávku. 

Operaci Klíč připravoval podle agentury Reuters déle než rok. Chce tak získat zakázky od klientů, kteří nemohou být doma, aby osobně převzali balíček a bojí se, že zásilka položená před dveře skončí v rukou zlodějů. 

Kameru  kontrolovanou na dálku a zámek s kódy pro doručovatele (či třeba pro přátele) nabízí firma členům svého Prime klubu za 249,99 dolarů (přes 5500 korun). Tento systém zatím není integrován s domácími alarmy. 

Služba Amazonu Klíč
Zdroj: ČT24

V tuto chvíli ještě není jasné, jaký zájem o novou službu i přes různé formy zajištění bude. Zda zákazníky přesvědčí o dostatečné bezpečnosti. 

Pochybnosti mají i odborníci na bezpečnost. „Zákazníci nejsou ochotni předat kontrolu nad vstupem do domácnosti neznámým osobám ´bez tváře´,“ řekl agentuře Reuters analytik firmy Wedbush Securities Michael Pachter.

Domnívá se však zároveň, že tato služba může u vysokopříjmových členů Prime klubu vyvolat zájem o další bezpečnostní prvky. A ty by opět dodal Amazon. Ostatně právě „obchod s bezpečností pro domácnosti“ je v USA na vzestupu. 

Největší konkurent Amazonu, obchodní řetězec Wal-Mart má podobné plány. Minulý měsíc uvedl, že testuje dodávky potravin pod heslem: Přímo do vaší ledničky. Na tomto plánu spolupracuje s firmou August Home. Ta vyvíjí chytré domácí „přístupové“ produkty, které používají šifrovanou technologii uzamčení.

Cloudová kamera Amazonu.
Zdroj: Jeffrey Dastin/Reuters

Kritici operace Klíč poukazují také na bezpečnost doručovatelů, kteří mohou být omylem považování za lupiče. Ve Spojených státech, kde bude mít služba 8. listopadu premiéru, je to výzva. Rozsáhlá práva na sebeobranu i množství střelných zbraní jsou rizikovými faktory.

Optimisté však říkají, že časy se mění a Klíč nemusí být jen vstupenkou pro dodávky zboží, ale i pro další služby, například pro úklid.

Klíč ovšem není jediný produkt od Amazonu, který vyvolává polemiky. Za kontroverzní mnozí považují systém Look – pohled, který se dostává hluboko do soukromí. Speciální kamera skenuje postavu a po zadání osobních dat doporučuje vhodné oblečení a umí konzultovat i jeho varianty. Přímo na tělo, podobně jako dobrá kamarádka. Na rozdíl od ní ale její rozum i cit leží jen a pouze na serverech zásilkového obchodu.

Amazon předloni v Dobrovízi u Prahy spustil provoz prvního distribučního centra v České republice. Působí v mnoha zemích. Jeho zakladatel a šéf Jeff Bezos patří k nejbohatším lidem na světě.