Lidé se více obávají růstu nezaměstnanosti. Důvěra v ekonomiku ale dál rostla

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od loňského listopadu (zdroj: ČT24)

Důvěra v českou ekonomiku byla podle statistiků v říjnu nejvyšší od loňského listopadu. Indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 0,2 bodu na 99,3 bodu a pokračoval v růstu čtvrtý měsíc za sebou. Zatímco u podnikatelů důvěra mírně vzrostla, u spotřebitelů šla dolů, hlavně kvůli obavám, že nezaměstnanost, která je na dlouhodobých minimech, poroste.

Důvěra mezi podnikateli se meziměsíčně zvýšila o 0,4 bodu na 97,4 bodu. Stoupla v průmyslu a u obchodníků. Pokles zaznamenala ve stavebnictví a službách. Proti loňskému říjnu je důvěra mezi podnikateli vyšší o 2,2 bodu. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

„Tahounem zlepšení důvěry v české ekonomice byl v případě letošního října průmysl. Tuzemský průmysl těží z příznivého vývoje ve vnějším prostředí, tedy na našich hlavních exportních trzích: pozitivní vývoj je v tomto ohledu patrný z průzkumů a dat z eurozóny. Průmyslovým výrobcům samozřejmě pomáhá také rostoucí domácí poptávka v české ekonomice,“ řekl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Bariéry růstu produkce průmyslu (v %)
Zdroj: ING Bank/ČSÚ

Pro podniky se podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera stává čím dál větší přítěží přehřívající se trh práce. Nedostatek zaměstnanců je poprvé od ledna 2008 hlavní bariérou růstu, poznamenal ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Obavy o práci

Mezi spotřebiteli důvěra v ekonomiku v říjnu meziměsíčně poklesla o 0,5 bodu na 108,7 bodu. „Aktuální průzkum mezi spotřebiteli zaznamenal mírné zvýšení obav z růstu nezaměstnanosti a mírné snížení obav z růstu cen,“ uvedl ČSÚ.

„Podle našeho výhledu se však rizika vyvíjejí opačně,“ uvedl Zeisel. „Nezaměstnanost se udrží na velmi nízkých úrovních, zatímco ceny i nadále porostou. Nicméně domácnosti se růstu cen tolik bát nemusí, protože jejich průměrný mzdový růst bude vyšší než inflace, očekává Zeisel.