Soros převedl většinu jmění na svou nadaci. Údajně i kvůli daním

Americký investor a filantrop George Soros převedl na svou Nadaci pro otevřenou společnost (Open Society Fund - OSF) přibližně 18 miliard dolarů (téměř 393 miliard korun). Ve Spojených státech se tak tato nadace stala druhou nejbohatší po nadaci manželů Gatesových. Soros přesuny prováděl i s cílem minimalizovat svou daňovou povinnost, napsala agentura Bloomberg.

Soros převedl na OSF větší část svého majetku postupně během uplynulých let. Veřejnost se ale o transferu dozvěděla až nyní. Jmění sedmaosmdesátiletého investora maďarského původu dosahuje 23 miliard dolarů, odhadl magazín Forbes. Podle dobře informovaných zdrojů plánuje Soros předat OSF i většinu ze zbytku svého majetku.

  • Správci hedgeových fondů musí v USA po letošním roce zdanit zisky shromážděné z příjmů z offshorových fondů, protože vyprší dlouhodobá daňová mezera následující po tom, co Kongres v roce 2008 eliminoval daňovou úlevu.

Nadace vznikla v roce 1979, nyní má přes 40 poboček po celém světě, působí také v České republice. Jako svůj cíl uvádí podporu demokracie. Kritici ji ale viní z destabilizace režimů, které nejsou prozápadní.

Během studené války finančně podporovala východoevropské disidenty včetně československých chartistů. Nyní se zaměřuje na pomoc nevládním organizacím, Romům a uprchlíkům. Přispívá také na zdravotnické projekty či iniciativy k řešení násilí na ženách.

S kritikou se nedávno setkal ze strany maďarského premiéra Viktora Orbána, podle nějž Soros „podporuje enormními finančními prostředky ilegální migraci“.

Peníze získal ze spekulací, s nadací rozdal miliardy

Soros zároveň jako jednotlivec věnoval miliony dolarů na prezidentskou kampaň kandidátky Demokratické strany Hillary Clintonové. On a jeho nadace již rozdali přibližně 14 miliard dolarů, uvedla mluvčí OSF.

Svůj majetek získal George Soros burzovními spekulacemi, kterými do úzkých dostal i zdánlivě neotřesitelnou britskou libru. V září 1992 vydělal při spekulaci na pokles libry za jediný měsíc celou miliardu dolarů. Způsobil tím ale nucené vystoupení Británie z evropského měnového systému.