Brusel podezřívá ropné koncerny, že manipulovaly s cenami

Brusel – Evropská komise prošetřuje podezření, že ropné koncerny Royal Dutch Shell, BP a Statoil uzavřely kartelovou dohodu a manipulovaly s cenami ropy a pohonných hmot. Komise ale upozornila, že vyšetřování je teprve v počátku a probíhající inspekce neznamenají, že by se firmy skutečně něčím provinily.

Úředníci Evropské komise (EK) provedli v kancelářských sídlech jmenovaných společností neohlášené razie. Firmy jsou totiž podezřelé, že se tajně dohodly a poskytovaly zkreslené ceny agentuře pro určování cen a tím ovlivňovaly ceny produktů z ropy a biopaliv.

„Komise má také podezření, že tyto firmy mohly zabránit jiným aktérům účastnit se procesu vyhodnocení cen, protože chtěly narušit veřejné ceny. A ovlivnit tak informace, které nakonec určují cenu,“ uvedl mluvčí EK Antoine Colombani.

Dotyčná agentura je též pod drobnohledem inspektorů. Jedná se o firmu Platts, která je vůbec největší světovou agenturou pro určování cen a spadá pod koncern McGraw-Hill. Její kanceláře prošly prohlídkou a společnost tvrdí, že s Evropskou komisí plně spolupracuje.

Agentura poskytuje klientům orientační ceny pro obchodování na energetických trzích. „Platts představuje hlavní referenční rámec pro určování cen na ropných trzích,“ vysvětlil Olivier Jakob, konzultant společnosti Petromatrix.

Poškozeni mohli být i koneční spotřebitelé

Úředníci se zaměřili hlavně na proces denního určování cen, kde mělo údajně docházet k manipulacím již od roku 2002. Podle komise mohlo mít i drobné zkreslení cen velký dopad na ceny ropy, ropných produktů a biopaliv na trhu, v důsledku čehož mohli být poškozeni koneční spotřebitelé.

„Jestli se ukáže, že společnosti manipulací na trhu okrádaly motoristy a spotřebitele, měl by je za to zákon plně potrestat. O tom není pochyb,“ prohlásil britský ministr pro energetiku Edward Davey.

Případem se intenzivně zabývá i britský parlament – společnosti Shell a BP jsou totiž ostrovního původu (Statoil sídlí v Norsku). Mluvčí britského premiéra Davida Camerona zdůraznil, že Downing Street očekává od všech zainteresovaných firem plnou spolupráci při vyšetřování. Všechny společnosti deklarovaly, že tak učiní.

Ropné koncerny v hledáčku Evropské komise (zdroj: ČT24)