Automobilky prodaly v září méně vozů. Na evropském trhu ztrácel hlavně Ford

O dvě procenta klesl v září v meziročním porovnání prodej nových osobních aut. Celkem se v Evropské unii prodalo 1,47 milionu vozů. Největší propad zaznamenaly automobilky Ford a PSA, vyplývá z údajů, které v úterý zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Prodej vozů značky Ford klesl o 13 procent na 93 288 vozů, lídr automobilového trhu Volkswagen zaznamenal pokles o 1,1 procenta, především kvůli poklesu kmenové značky VW o 3,2 procenta. Sdružení výrobců ovšem ve zprávě upozornilo, že loňské září bylo rekordní, a nastavilo tak vysokou laťku pro srovnání.

Prodej vozů značky PSA se snížil o více než pět procent, meziroční pokles zaznamenaly její značky Peugeot, DS a Opel/Vauxhall. Automobilka PSA, která Opel převzala letos, začala oznamovat údaje o nových registracích vozů německé automobilky v srpnu. 

Lépe se v minulém měsíci dařilo asijským výrobcům aut. Toyota prodala o 1,9 procenta více vozů, Nissan o 3,3 procenta a Hyundai o 2,1 procenta více automobilů.

Jih na vzestupu

Zářijový pokles zasáhl například trhy Velké Británie (-9,3 procenta) a Německa (-3,3 %). Naopak dobré výsledky přišly z italského trhu (plus 8,1 procenta) a španělského (+4,6 procenta).  

Letošních prvních devět měsíců však zatím ukazuje solidní vývoj poptávky po osobních vozech. Nově bylo registrováno 11,7 milionu vozů, což představovalo bezmála čtyřprocentní růst. Tabulku vedl italský trh (meziročně +9,0 procenta) před španělským (+6,7), francouzským (+3,9) a německým (+2,2). Naopak britský trh vykázal pokles o 3,9 procenta. 

Vydáno pod