Brexit zpomalil vývoz Česka do Británie. Silný zůstává jenom automobilový průmysl

Události ČT: Český HDP těží i z vývozu. Export do Británie ale stagnuje (zdroj: ČT24)

České hospodářství těží z vývozu i zahraniční poptávky. V případě pátého největšího exportního teritoria, Velké Británie, ale obchod zaznamenává zpomalení, a to od konání referenda o brexitu, vyplývá z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Komerční banky. Zatímco dřív vývoz do Británie rostl dvouciferným tempem, loni stoupl jenom o procento a tento vývoj kopíruje i prvních sedm měsíců letošního roku.

V roce 2014 vzrostl český export ve směru do Británie o dvacet procent, o rok později o dvanáct procent. Od loňského roku, kdy si Britové odsouhlasili v referendu odchod z Evropské unie, ale vývoz stagnuje. Loni dosáhl růst jednoho procenta, letos do července pak vykázal 1,3 procenta.

„Zatímco do ostatních zemí rosteme šestiprocentním tempem, například do Německa, které je skutečně klíčová země, rosteme sedmi procenty, tak do Británie bohužel už druhý rok rosteme jenom jedním procentem. Když se podíváme na pět našich nejvýznamnějších exportních teritorií, tak první země Německo, Polsko, Slovensko a Francie začínají nabírat vůči Velké Británii, která je pátá, náskok,“ přiblížil předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Export do Velké Británie
Zdroj: ČT24

Jediným tahounem českého exportu do Velké Británie zůstává automobilový průmysl, který meziročně roste o více než osm procent. „Pokud bychom sektor vyjmuli, tak můžeme říct, že už klesáme,“ dodal Havlíček.

Podle něj jsou výsledky pravděpodobně spojeny s psychologickým efektem brexitu. „Určitá míra nejistoty, jak dopadne rozvodové řízení mezi Evropskou unií a Velkou Británií, se začíná projevovat ve vyšší obchodní a investiční obezřetnosti,“ dodal.

Ve společnosti Brit vyváží krmivo pro psy a kočky do Velké Británie už sedm let. „Co se týče množství, tak vyvážíme pořád stejně, tam žádný rozdíl není,“ míní obchodní manažer pro export Jan Kotchera. „V čem ale cítíme rozdíl, je určitý tlak ze strany našich partnerů na cenu, vzhledem k propadu kurzu britské libry vůči euru,“ doplnil. Od doby, kdy se Britové v referendu rozhodli pro brexit, se kurz libry vůči euru propadl o zhruba 15 procent.

Firmě Metalkov se pak v posledních třech letech v Británii dařilo. Spolupracovali tam na projektech vodních elektráren, jejichž části lakují. Krátkodobě nečekají, že by se mělo něco změnit. „V tom střednědobém a dlouhodobém rámci se domnívám, že je určitá míra opatrnosti, protože se čeká, jak brexit bude vypadat po všech jednáních,“ zmínil jednatel firmy Evžen Reitschläger ml.

Firmy proto už vyhledávají náhradní trhy. Nejčastěji v Jižní Americe, nebo v asijských postsovětských zemích.

Příznivě nevypadá ani dovoz a investice

Zatímco export stagnuje, obchod z druhé strany letos vykázal dokonce úbytek. Dovoz zboží z Británie se totiž snížil o 4,6 procenta. „Je to horší než v minulém roce, což se nám prakticky nestává na žádném z významných teritorií,“ přiblížil Havlíček s tím, že je ale nutné zohlednit skutečnost, že o rok dřív dovoz naopak narostl výrazně. Česko nejvíce dováží elektroniku, kotle, reaktory a dopravní prostředky.

Havlíček: Brexit sehrál roli i v investicích. V posledním roce byly extrémně malé (zdroj: ČT24)

Podle Havlíčka pak brexit sehrál roli i ve vzájemných investicích. „Británie je historicky šestým největším investorem v Česku, a to s kumulovaným objemem 115 miliard korun, drží čtyřprocentní podíl, přičemž v posledním roce je to extrémně málo, pouze jedna miliarda,“ přiblížil.