Ryanair bude rušit lety až do konce března. Snižuje i počet letadel

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair prodlouží rušení některých letů o dalších pět měsíců.

Společnost dnes informovala, že od listopadu do března zruší 18 000 letů, což ovlivní zhruba 400 000 cestujících. Tento měsíc aerolinky oznámily, že do konce října zruší až 50 letů denně.

V zimním letovém řádu, tedy od listopadu do března, bude zrušeno celkem 34 původně naplánovaných tras. Podle serveru rte.ie mezi nimi není žádné spojení s Českou republikou. U letů na Slovensko bude zrušen spoj mezi Bratislavou a Soluní.

„Ode dneška nebudou v zimě ani v létě 2018 v letovém řádu žádná další rušení letů,“ citovala BBC šéfa Ryanairu Michaela O'Learyho. Ryanair doufá, že díky zrušení letů a pomalejšímu růstu přepravy, než se čekalo, bude mít v zimním období dostatek posádek a volných letadel, aby už nemusel rušit další lety.

Firma již dříve uvedla, že k rušení letů ji přinutilo několik faktorů. Hlavním důvodem je to, že si personál musí do konce roku vybrat volno, ale firma tento plán špatně odhadla a má nedostatek pilotů.

Destinace nízkonákladových aerolinií v Praze
Zdroj: ČT24

Ryanair také sníží počet letadel v provozu o 25 a od dubna příštího roku o dalších deset. To by mělo omezit riziko dalšího rušení letů. Firma teď má ve své flotile přes 400 letadel.

Cestujícím, na které bude mít rušení letů dopad, nabídne Ryanair alternativní lety nebo vrácení peněz. Cestujícím, které zasáhne rušení letů do konce října, Ryanair také poskytl poukaz na slevu, u jednosměrné letenky 40 eur (1040 Kč) a u zpáteční 80 eur.

Ryanair očekává, že kvůli rušení letů přepraví v letošním roce 129 milionů cestujících místo původně plánovaných 131 milionů. I tak ale bude počet přepravených cestujících vyšší než loni, a to o 7,5 procenta.

Vydáno pod