Do eurozóny není možné nikoho nutit, říká šéf euroskupiny

Ke vstupu do eurozóny není možné nikoho nutit, prohlásil nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který je zároveň předsedou euroskupiny. Tu tvoří ministři financí členských zemí eurozóny. Dijsselbloem tak reagoval na středeční slova předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, který v projevu před Evropským parlamentem vyzval, aby euro přijaly všechny členské země Evropské unie.

Rozšíření bude postupný proces, který bude výrazně záviset na vývoji v daných zemích, upozornil šéf euroskupiny. „A na jejich vůli a na vůli jejich voličů, že se chtějí zemí eurozóny stát. Bude to přirozený proces, nemůžeme je seshora tlačit k vyšší rychlosti,“ řekl Dijsselbloem při příchodu na dnešní neformální jednání ministrů financí eurozóny v estonské metropoli Tallinnu. Je však přesvědčen, že euro přijmou i další země bloku a takový vývoj pokládá za dobrý.

Podle francouzského ministra financí Bruna Le Maireho má nyní před úvahami o rozšiřování přednost zahájení hlubší integrace eurozóny s jejími nynějšími členy. „Máme k tomu jedinečnou příležitost,“ řekl novinářům a připomněl proevropské naladění nové francouzské vlády i zlepšující se hospodářskou situaci zemí se společnou evropskou měnou. Francouzský prezident Emmanuel Macron se podle něj chystá na konci září vystoupit se svou představou budoucnosti eurozóny i EU.

Německý ministr Wolfgang Schäuble poznamenal, že Junckerovo vyjádření před europarlamentem bylo možná trochu nepochopeno. Platí podle něj i nadále, že státy, které mají o eurozónu zájem, musejí splňovat potřebné ekonomické podmínky. V opačném případě není podle něj vstup v zájmu ani stávajících členů, neboť může ohrozit stabilitu eurozóny.

Také eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici při příchodu na jednání v Tallinnu prohlásil, že ti, kdo mají zájem o vstup, musejí splňovat příslušná kritéria a musejí si euro sami přát. „Nabízíme určité prostředky, abychom jim pomohli s přípravou,“ poznamenal. Juncker v europarlamentu navrhl vznik nástroje, který by s přípravou na vstup do eurozóny pomáhal zemím finančně i technicky.

Nikdo nebude k přijetí eura nucen, vstup každého je vítán. Samozřejmě, pokud vstoupit může a sám si to přeje.
Pierre Moscovici
eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla

Juncker ve středečním projevu také nabídl konkrétní představy změn institucí eurozóny, například vznik funkce ministra hospodářství a financí, který by byl jak místopředsedou Evropské komise, tak šéfem jednání euroskupiny. Odmítl naopak některé návrhy, které v minulosti zazněly třeba z Paříže.

Podle Dijsselbloema by bylo lepší debatu začínat u toho, co stávající podobě měnové unie chybí k její větší odolnosti či konkurenceschopnosti. „Měli bychom začít tím, kde jsou problémy, a u debaty o institucích až skončit,“ poznamenal současný předseda schůzek euroskupiny.