Průmyslová výroba v EU v červenci opět klesla, nejvýrazněji v Česku

Průmyslová výroba v Evropské unii v červenci pokračovala v meziměsíčním poklesu, jeho tempo nicméně zpomalilo na 0,3 procenta z červnových 0,6 procenta. Oznámil to statistický úřad Eurostat.

Nejvýraznější pokles produkce v rámci EU podle údajů Eurostatu zaznamenala Česká republika, a to o 9,8 procenta. Podle dřívější zprávy Českého statistického úřadu k tomuto propadu přispělo čerpání celozávodních dovolených ve významných podnicích.

Za červencovým poklesem průmyslové výroby v EU stála především nižší produkce energetického sektoru. V samotné eurozóně nicméně průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla o 0,1 procenta po červnovém propadu o 0,6 procenta. K oživení v eurozóně přispěla zejména produkce kapitálového zboží a zboží dlouhodobé spotřeby.

Meziměsíční růst průmyslu v eurozóně byl v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. V meziročním srovnání výroba stoupla o 3,2 procenta, zatímco analytici její růst odhadovali na 3,4 procenta.

Produkce kapitálového zboží v eurozóně se v červenci meziměsíčně zvýšila o 0,8 procenta, což potvrzuje příznivou náladu v podnikatelském sektoru. Výroba zboží dlouhodobé spotřeby stoupla o 0,7 procenta, protože firmy očekávají vyšší spotřebitelskou poptávku po dražším zboží, napsala agentura Reuters.