Stát chce začít podporovat investice s vyšší přidanou hodnotou

Brífink ministra Havlíčka a premiéra Sobotky (zdroj: ČT24)

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) předloží do voleb vládě návrh změn systému investičních pobídek. Nově by měly být státem podporovány investice s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou například technologická centra. Po středeční bilanční schůzce s ministrem průmyslu to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Předpokládám, že vláda materiál projedná v průběhu měsíce září, abychom mohli rychle začít pracovat na změně příslušné legislativy,“ dodal ministr Havlíček. Ten chce do voleb také předložit vládě návrh přístupu státu k těžbě strategických surovin a memorandum.

Podle premiéra by stát mohl začít přistupovat aktivněji k nerostnému bohatství. „Stát by měl více využívat státní podnik Diamo, který má určité kompetence a schopnosti a odborníky. Stát by se v budoucnosti mohl sám pouštět do takových oblastí jako třeba do průzkumu těžby některých nerostů, které by se potom z hlediska těžby státem vyplatily,“ dodal Sobotka.

Sobotka ocenil také práci ministerstva na podpoře Průmyslu 4.0 formou koncepčních materiálů, spoluprací s tuzemskými firmami, podpory těchto aktivit z evropských fondů i spoluprací s evropskými průmyslovými zeměmi, u nichž se můžeme inspirovat.

J. Havlíček o svém působení v čele ministerstva (zdroj: ČT24)

Havlíček pro ČT před schůzkou řekl, že se mu podařilo naplnit naprostou většinu priorit, se kterými do funkce nastupoval. V legislativě vyzdvihl schválení řady klíčových zákonů – zákon o elektronických komunikacích či o České obchodní inspekci a posilování ochrany spotřebitele. Zmínil se také o novele živnostenského zákona či novele zákona o pohonných hmotách.

Spokojen je s tím, jak od srpna pracuje nové kolektivní vedení Energetického regulačního úřadu. Oceňuje rovněž, že se ve spolupráci s ministerstvem financí podařilo přijmout kompromisní návrh na řešení pro černouhelnou firmu OKD, která je v insolvenci. To podle něho přispělo ke stabilizaci situace v Moravskoslezském kraji. 

Počítá i se zrychlením čerpání evropských peněz z operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Cílem je do konce září vyčerpat pro podnikání 7 miliard korun, přičemž na celý letošní rok je vymezeno 12 miliard korun.  

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD)
Zdroj: ČT24