Malé prodejny, velké ztráty. Kraj Vysočina podpoří vesnické obchody

Kraj Vysočina podpoří dotacemi venkovské prodejny (zdroj: ČT24)

Na venkově se stále zvyšují počty ztrátových prodejen. Zároveň přibývá obcí, které obchody se základním zbožím raději dotují, než aby o ně přišly. Venkovským koloniálům se mimo jiné rozhodl pomoci Kraj Vysočina, který mezi ně letos rozdělí dva miliony korun. Podporu prodejnám v malých obcích slibuje i ministerstvo zemědělství.

Do vesnických prodejen lidé chodí většinou pro drobné nákupy, čerstvé pečivo nebo uzeniny, kvůli nimž nemůžou nebo nechtějí cestovat do několik kilometrů vzdáleného města. Možnosti nakoupit nedaleko svého domova využívají především senioři. 

Výjimkou není ani prodejna v obci Řehořov, kde Česká televize reportáž natáčela. Za loňský rok místní obchod vykázal ztrátu 74 tisíc korun, pokryla ji obec. Letos poprvé na ni získá příspěvek kraje, Vysočina totiž začíná – po vzoru Pardubického kraje – ztrátové venkovské prodejny dotovat.

Dotace Vysočiny na podporu venkovských prodejen
Zdroj: ČT24/KÚ Kraj Vysočina

Celkem rozdá dva miliony korun 55 obcím, o dotaci jich žádalo téměř jednou tolik. Kraj jim tak pomůže udržet v provozu obchody, které by bez podpory musely zavřít, anebo by musely ty zrušené znovu otevřít.

Podle náměstka vysočinského hejtmana Pavla Pacala (Starostové pro Vysočinu) na Vysočině každoročně zaniklo v průměru na deset venkovských prodejen. Kraj proto hodlá rozdělit v příštích letech obcím vyšší částku, aby se dostalo na větší počet žadatelů.

Podporovat vysídlující se venkov hodlá také ministerstvo zemědělství. Vláda už schválila zvýhodněné úvěry pro podnikatele na vesnicích a státní dotace slibuje ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) také venkovským prodejnám. Jak konkrétně by mohly dotace fungovat, by vláda měla projednat v říjnu.