Míra nezaměstnanosti v EU se drží nejníže od roku 2008, inflace v eurozóně ale nečekaně zrychlila

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v červenci zůstala na 7,7 procenta, nejníže od prosince 2008, oznámil statistický úřad Eurostat. Nejlepší situace v rámci EU i nadále panovala v České republice, kde míra nezaměstnanosti zůstala na 2,9 procenta. V zemích eurozóny ale nečekaně v srpnu zrychlila inflace. Sílí tak dohady, že Evropská centrální banka (ECB) v nadcházejících měsících pravděpodobně zpřísní svou uvolněnou měnovou politiku.

 V samotné eurozóně zůstala míra nezaměstnanosti v červenci rovněž beze změny, a to na 9,1 procenta, nejníže od února 2009. Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v červenci bez práce 18,916 milionu lidí. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku tak jejich počet klesl o více než 1,9 milionu. V samotné eurozóně se počet nezaměstnaných meziročně snížil o zhruba 1,3 milionu na 14,860 milionu.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v červenci stoupla na 4,1 procenta z červnových čtyř procent. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Roční míra inflace v eurozóně v srpnu zrychlila

Roční míra inflace v eurozóně v srpnu nečekaně zrychlila na 1,5 procenta z 1,3 procenta v červenci. Jde o nejprudší nárůst za poslední čtyři měsíce. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Nejvýrazněji se v srpnu zvyšovaly ceny energií a služeb.

Analytici očekávali, že inflace stoupne jen na 1,4 procenta. Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, ale zůstala na červencové hodnotě 1,3 procenta. Analytici čekali její zpomalení na 1,2 procenta. Nejprudším tempem letos zatím spotřebitelské ceny vzrostly v dubnu, kdy nárůst činil 1,9 procenta. Nejvýraznější nárůst statistický úřad registruje za srpen u cen energií, a to o 4 procenta ze 2,2 procenta v červenci.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Vyšší než očekávaná míra inflace posiluje dohady, že Evropská centrální banka (ECB) v nadcházejících měsících pravděpodobně zpřísní svou uvolněnou měnovou politiku. Jednat by o tom mohla již na své pravidelné schůzi k měnové politice příští týden.

Na druhé straně agentuře Reuters řekly zdroje obeznámené se situací, že je čím dál víc představitelů ECB znepokojeno rychlým posilováním eura vůči dolaru. Podle těchto zdrojů se tak zvyšuje pravděpodobnost, že ECB bude omezovat nákupy dluhopisů pouze pomalým tempem.

ECB se nyní snaží hospodářský růst a inflaci v eurozóně podporovat nákupy dluhopisů v objemu 60 miliard eur (téměř 1,6 bilionu korun) měsíčně. Někteří politici, zejména ze slabších ekonomik eurozóny, usilují o to, aby ECB s ukončováním nákupů příliš nepospíchala. Obávají se totiž, že silné euro by mohlo poškodit hospodářský růst.