Čínská CEFC zkouší získat podíl v ruské Rosněfti

Čínská společnost CEFC China Energy jedná o koupi podílu v ruské státní ropné společnosti Rosněfť. Jak velký podíl Číňané ve firmě navázané na Kreml chtějí, zatím není jasné. CEFC v posledních letech koupila podíly i v mnoha firmách v České republice.

S informací přišla agentura Reuters, podle které se od července šéfové obou firem dvakrát setkali. Rosněfť prý nabídne čínské straně podíl ve svém maloobchodním byznysu, který zahrnuje téměř 3 tisíce čerpacích stanic, asi 150 zásobníků ropy a více než tisícovku benzinových cisteren.

Rusko vystřídalo Saúdskou Arábii jako největší dodavatel ropy na čínský trh a Rosněfť je zdaleka největší a nejvlivnější ropná společnost z Ruska, přičemž ruská vláda prostřednictvím firmy Rosněftěgaz drží 50 procent Rosněfti.

Loni v prosinci ruská vláda prodala za více než deset miliard eur (261 miliard Kč) 19,5 procenta akcií Rosněfti firmám Glencore a Qatar Investment Authority (QIA). Pokud by chtěla svůj podíl v Rosněfti snížit pod 50 procent, musela by vydat zvláštní vládní dekret. Dalších 19,5 procenta akcií Rosněfti drží britská ropná společnost BP.

CEFC byla původně jen menším obchodníkem s ropou, vznikl z ní ale rozsáhlý konglomerát, který se vedle energetiky věnuje i dalším odvětvím. V ropném sektoru má několik aktivit i v zahraničí, například rafinerii v Rumunsku, patří jí síť čerpacích stanic ve Španělsku, Francii a Rumunsku a má podíl v ropném poli v Čadu. Přístup k rezervám a rafineriím Rosněfti by podpořil její ambice stát se významným mezinárodním obchodníkem s energií a konkurovat společnostem jako je Glencore.

Vydáno pod