Důl ČSA v nových rukách. Tykač prodal Litvínovskou uhelnou

Praha - Miliardář Pavel Tykač prodal společnost Litvínovskou uhelnou svým manažerům Janu Dienstlovi a Tomáši Fohlerovi. Oba muži získali rovný podíl 50 procent, řádově za miliardy korun. Informaci o prodeji přinesla Mladá fronta Dnes, které obchod potvrdil i sám Dienstl. Litvínovská uhelná byla až dosud součástí Tykačovy skupiny Czcech Coal, ovládala mj. Důl ČSA.

Za celý Czech Coal Tykač v minulých letech zaplatil zhruba 19 miliard korun. Kupní cena bude podle Dienstla zaplacena jednak úvěrem a jednak „z budoucích zisků Litvínovské uhelné“. Tykač si podle Mladé fronty ponechá Vršanskou uhelnou, která vlastní důl Vršany a Šverma, i obchod s elektřinou či některé podíly v teplárnách či strojírnách.

Důvodem dělení skupiny je prý to, že se Tykačova část Czech Coalu dohodla se společnosti ČEZ na dodávkách uhlí na příštích 50  let a možnosti koupě elektrárny Počerady. Obě strany příslušné smlouvy podle informací listu podepsaly v pondělí večer. „Při přípravě smlouvy s ČEZ se s tímto novým majetkovým uspořádáním už počítalo,“ informoval Dienstl.

Dienstlův a Fohlerův důl ČSA má naopak nejistou budoucnost. Kvůli platnosti územních limitů těžby je důl se zásobami zhruba 20 milionů tun uhlí v útlumu, skončit by měl kolem roku 2022. Dienstl by proto chtěl koupit elektrárnu Chevaletice od ČEZ. O Chvaletice ale usiluje i společnost EPH vedená Danielem Křetínským. Obě firmy daly své nabídky a o vítězi by se mělo rozhodnout v příštích dnech či týdnech. Podle informací MfD nabízí Litvínovská uhelná za Chvaletice přes čtyři miliardy Kč, cena EPH není známa.