Kvůli pádu dodavatele kas na EET nemohou někteří evidovat. Pokuty jim ale hrozí až v srpnu

Události ČT: Pád dodavatele pokladen EET přivedl některé podnikatele do problémů (zdroj: ČT24)

Ani ne rok po startu elektronické evidence tržeb si musí zhruba tisícovka podnikatelů koupit novou pokladnu nebo aplikaci. Firma EET One, která je dodávala, totiž skončila v insolvenci. Podnikatelé, kteří kvůli tomu nemohou evidovat, dostali čas na nápravu do konce měsíce.

Sedm měsíců po startu evidence tržeb už společnost EET One nebyla schopná splácet svoje dluhy. Svým klientům proto minulý týden poslala mail, ve kterém informovala, že byl podán návrh na insolvenci a že svým klientům zařídila možnost během července přejít k jiné společnosti. „Přechod by měl proběhnout bez větších problémů,“ avizovala firma.

Když se EET One dostala do insolvence, její pokladny přestaly fungovat. Někteří podnikatelé spadli do takzvaného off-line režimu, jiní teď nemůžou evidovat vůbec.

Zhruba tisícovku klientů už objíždí patnáctka obchodních zástupců. „Budou platit, co platili doposud. Ti, co mají předplaceno, tak začnou platit, až jim předplacení skončí,“ uvedl manažer pro vnější komunikaci z Dotykačky Michal Wantulok.

Společnost Dotykačka, která zákazníky přebrala po EET One, tvrdí, že stihnou obsloužit všechny do konce července.

Pokuty hrozí až po prvním srpnu

Nemělo by tak dojít k problémům s finanční správou, která podnikatelům dala na přechod k novému dodavateli čas právě do konce měsíce. V této době jim nehrozí pokuty.

„Předpokládáme, že ta lhůta je dostatečně dlouhá,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Pokuty od finanční správy hrozí pouze v případě, že by tito podnikatelé neevidovali ani po prvním srpnu a neuměli doložit, že dělali vše, aby si nového dodavatele zajistili.

EET začala platit loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Po nich se od března letošního roku zapojily do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou příští rok další obory podnikání. V současnosti eviduje tržby skoro 153 tisíc subjektů. Na podzim chce ministerstvo financí spustit účtenkovou loterii.