Stát slíbil investiční pobídky za 6,3 miliardy. Nejvíc získala pila a továrna na autodíly

Příslib investiční pobídky od státu získalo v letošním prvním pololetí 42 projektů, které by měly v souhrnu znamenat investice za 26,6 miliardy korun. Celková výše pobídek tak dosáhla 6,3 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních údajů agentury CzechInvest. Vzniknout by díky tomu mělo téměř pět tisíc nových pracovních míst. S ohledem na vývoj tuzemské nezaměstnanosti se ale nyní CzechInvest soustředí na investice s přidanou hodnotou.

Česko stále láká investory. Podle nových dat agentury CzechInvest stát v prvním pololetí přislíbil pobídky pro 42 projektů. Není to ale celkový počet nových investičních záměrů dojednaných CzechInvestem. Agentura zveřejní až později kompletní souhrn, jenž bude zahrnovat i investory, kteří nepožádali o pobídku.

V předchozích letech pobídky směřovaly na nové investice hlavně do strukturálně postižených regionů. Nyní, kdy je nezaměstnanost v Česku na dosud nejnižší úrovni, už není podle agentury třeba, aby pobídky podporovaly vznik nových pracovních míst. „Soustředíme se teď na to, aby do Česka přicházely hlavně takové investice, které zvyšují přidanou hodnotu a technologickou úroveň. Na ty by se měly investiční pobídky více zaměřit,“ uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Nejvyšší pobídky dosahují půlmiliardy

Z letošních investic mají nejvyšší pobídku, až 502 milionů korun, obdržet firmy Labe Wood a Karsit Automotive. První jmenovaná plánuje investovat 2,7 miliardy korun do výstavby pily ve Štětí. Labe Wood obdržela rozhodnutí o příslibu investiční pobídky sice už v červnu 2014, ale projekt neuskutečnila. Na stejný projekt firma získala příslib pobídky znovu letos v březnu, tentokrát s vyššími investičními náklady.

Chystaná továrna společnosti Karsit Automotive ve Dvoře Králové nad Labem na výrobu autodílů pak má vytvořit 230 nových pracovních míst. Stavba továrny by měla začít ve třetím čtvrtletí letošního roku a hotová by měla být do dvou let.

Nový závod za 2,7 miliardy korun firma potřebuje proto, že její výrobní kapacita přestává stačit poptávce. Továrna bude vyrábět kovové autodíly především pro koncern Volkswagen. U Volkswagenu získal Karsit v roce 2016 zakázku, která mu má v následujících sedmi letech pomoci zvednout roční výkony téměř o miliardu korun.

Benteler Automotive Klášterec dostal příslib pobídky až 480 milionů korun. Německý výrobce autodílů plánuje v Klášterci nad Ohří investovat 2,5 miliardy korun a vytvořit 576 nových pracovních míst.

Loni získalo příslib investiční pobídky od státu 72 projektů, celková výše pobídek dosáhla 12,5 miliardy korun. Celkem české i zahraniční firmy loni plánovaly investovat v Česku více než 64 miliard korun. Nejvíc v tuzemsku investují firmy z Nizozemska, Německa, Rakouska a USA.

  • Od července 2014 je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech pro velké podniky snížena ze 40 na 25 procent. Ty přitom tvoří většinu žadatelů. V případě středních podniků se podpora snížila z 50 na 35 procent a u malých firem z 60 na 45 procent. Pobídky jsou formou veřejné podpory, která slouží k motivaci firem investovat do nových závodů nebo modernizace současných.