Vláda schválila stavbu tří průmyslových zón se státní podporou

Nové průmyslové zóny se státní podporou by měly vzniknout v letech 2017 až 2022 u Chebu, ve Veselí nad Moravou a v Moravských Budějovicích. Materiál v pondělí schválila vláda. Původně se uvažovalo i o lokalitě u Veselí nad Lužnicí, ale po protestech ministerstva zemědělství z výběru vypadla.

Celkové náklady na stavbu činí 765 milionů korun, maximální dotace ze státního rozpočtu by neměla přesáhnout 573 milionů.

Zóna u Veselí nad Lužnicí měla původně vyrůst jihozápadně od města za budoucí dálnicí D3. Oblast je pro zónu podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nepřijatelná kvůli vysoké kvalitě půdy. Byla proto přeřazena do skupiny rezervních lokalit. V ní jsou také Kutná Hora, Rokycany, Hladké Životice a Sokolov - Staré Sedlo.

Neuspěl tak ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který chtěl těchto pět lokalit s pomocí starostů prosadit jako místa pro nové průmyslové zóny. Měli jsme nejednoduchou diskusi s ministrem zemědělství, přiznal Mládek na tiskové konferenci po jednání vlády. 

„Není to přesně to, co jsem původně očekával, ale jsem rád, že se podařilo dojít aspoň k tomuto posunu (u zmíněných tří zón). Je to pouze první krok, vyjádření vůle pokračovat v přípravě těchto zón. Druhým krokem musí být schválení rozpočtu na vybudování těchto zón,“ dodal ministr průmyslu a obchodu.

„Státem připravené průmyslové zóny jsou společně se systémem investičních pobídek možností, jak do ČR přilákat strategické investice, jež významně podmiňují hospodářský rozvoj a zaměstnanost,“ uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Stát od roku 1998 podpořil stavbu 104 průmyslových zón a související infrastruktury či zvýhodněný převod pozemků ze Státního pozemkového úřadu v rámci Programu na podporu rozvoje průmyslových zón. Nejvíc takových zón, 15, bylo v Ústeckém kraji. Audit v zónách, které stát podpořil, ukázal obsazenost investory z 82 procent.