Konec roamingu se blíží, ověřte si raději u operátora nastavení telefonu

Stejné ceny za volání doma i v Evropské unii – to by mělo platit už od 15. června, navzdory tomu, že někteří čeští operátoři zaslali žádost o výjimku z evropské směrnice na Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Podle nich by konec roamingových poplatků mohl být pro ně likvidační. Přechod na regulovaný evropský roaming by se měl odehrát automaticky, říká ČTÚ, ovšem někteří odborníci přesto doporučují si nastavení telefonu zkontrolovat, protože praxe může být jiná.

Stejné ceny jako doma tedy budou od poloviny měsíce platit pro ty, kteří za hranice Česka vyrazí na dovolenou nebo služební cestu. Pro dlouhodobé pobyty za hranicemi ale příplatky zůstávají.

Stejně tak jako budou platit nadále i určitá omezení pro internet. Evropská komise je stanovila i proto, aby předešla hromadnému nakupování levnějších tarifů například v Polsku, které by pak občané jiných států doma využívali trvale.

Roaming
Zdroj: ČT24

Služebně nebo soukromě? Podmínky by měly být stejné

Lidé se služebními telefony by na tom měli být stejně jako ostatní s běžnými tarify. Nařízení totiž podle mluvčího ČTÚ Martina Drtiny nerozlišuje, zda jde o tarif pro rezidenty nebo firemní zákazníky.

„Pokud operátor poskytuje roamingové služby, má za povinnost nabízet roamingové služby odpovídající nařízení. Nic mu však nebrání vedle toho nabídnout i jiné roamingové tarify, které, pokud si zvolíte, pro vás mohou znamenat ,jiné‘ podmínky,“ říká Drtina.

„Proaktivně regulujeme všem našim zákazníkům bez výjimek. Chceme být stejně féroví ke všem. Proto u Vodafonu mají stejné podmínky v rámci regulace evropského roamingu i firemní zákazníci a budou tedy svůj firemní tarif moci použít v zahraničí stejně jako doma,“ potvrzuje zástupkyně mluvčí Vodafone Veronika Exnerová. 

Podobně se vyjádřilo i O2.  T-Mobile pak konstatuje, že nárok na získání EU roamingu mají všichni zákazníci, včetně těch, kteří mají tzv. „služební telefony“.

Ale dodává, že konkrétní podmínky využívaní domácího tarifu v EU závisí na podmínkách Účastnické smlouvy a na výhodách plynoucích ze smlouvy, kterou má uzavřenou daná firma a subjekt.

  • Stejné ceny za volání doma i v zahraničí mají od poloviny června platit díky schválenému fixnímu ceníku pro operátory.
  • Někteří provozovatelé sítí namítají, že nižší ceny už nepokryjí jejich náklady na přeshraniční služby.

Zároveň podle ČTÚ platí, že pokud někdo používá roaming a nevyvine žádnou aktivitu, bude mu automaticky aktivován roaming odpovídající evropsky regulovanému.

Ovšem zde radí někteří odborníci si raději stav překontrolovat a samotné odpovědi některých operátorů naznačují skutečně více možností.

Zdá se tak, že například u O2 je potřeba si o „roaming jako doma“ aktivně říct, jinak zákazník zůstane na neregulovaném tarifu a platil by za roaming jako doposud.

 „Nastavení roamingu je možné ověřit v on-line samoobsluze Moje O2, na prodejně nebo na zákaznické lince,“ upřesnila mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

U T-mobile zjistíte nastavení roamingu v samoobsluze nebo aplikaci Můj T-Mobile. „EU roaming nastavujeme automaticky rezidentním zákazníkům i businessovým na základě jejich rozhodnutí ohledně využívání individuální podmínky plynoucí z rámcové smlouvy nebo smlouvy významného zákazníka,“ konstatuje Tomáš Leixner z T-Mobile.

Naopak Vodafone rovnou říká, že jejich zákazníci nemusí přemýšlet, který roamingový tarif si mají zvolit. „S oběma, ať už s World Roaming, či Roaming na den, mohou využít svůj domácí tarif či předplacenou kartu jako doma i v zahraničí v rámci Evropského hospodářského prostor,“ dodala Exnerová.

Operátor má možnost monitorovat provoz svých zákazníků v roamingu

Operátoři si mohou také kontrolovat, zda si někdo nekoupil v jiné zemi číslo a používal v Česku tak, aby to pro něho bylo výhodné, vysvětluje Drtina z ČTÚ. „Ke kontrole je totiž operátor zmocněn takzvanou politikou přiměřeného využívání. Zjistí-li například přeprodej služeb, nebo v uplynulých 4 měsících byla SIM karta víc než 50 procent času v roamingu, je oprávněn účtovat k roamingovým službám příplatky,“ říká Drtina.

obrázek
Zdroj: ČT24

„V případě, že by lidé hojně využívali služby zahraničního operátora v Česku, bude záležet především na něm, zda a jakým způsobem to bude regulovat. Za vzájemné využívání sítí si operátoři mezi sebou totiž hradí velkoobchodní ceny, znamenalo by to pro něj tedy náklad navíc,“ říká Pecháčková z O2.

Vodafone se nic takového kontrolovat nechystá. „Každý poskytovatel mobilních služeb - operátor, tedy i ti zahraniční, ví, kde se jeho SIM karty nachází a sám si svůj model podnikání hlídá a rozhoduje o něm. Je to věc každého jednoho operátora, do které my nemluvíme a ani to neplánujeme,“ říká Exnerová.

„Nařízení EU operátory opravňuje za jasně stanovených podmínek takovýmto zákazníkům účtovat příplatky. Pokud si tedy český zákazník zakoupí například polskou kartu a bude ji využívat pouze v Česku, může být v hledáčku daného polského operátora,“ konstatuje Tomáš Leixner z T-Mobile.

Co se zemí týče, tak opatření platí pro celou EU i Evropský hospodářský prostor (EHP), tedy Norsko, Lichtenštejnsko, Island. Švýcarsko mezi tyto země naopak nepatří.

Příchozí hovory i sms zdarma

Podle ČTÚ platí, že u evropského roamingu, jsou jak příchozí hovory, tak SMS zdarma. Avšak v roamingu mimo EU či EHP mohou být zpoplatněny i příchozí hovory. Příchozí SMS zprávy jsou vždy zdarma, vyjma informačních SMS. Tento přístup potvrzují i všichni tři operátoři.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rozdílné ale může být v režimu roamingu volání na bezplatné linky. ČTÚ říká, že volání na národní barevné linky nejsou ze zahraničí dostupné. Podle mluvčí O2 Pecháčkové budou ale pro volání na bezplatné linky platit stejné podmínky jako v Česku.

U Vodafone by to mělo být tak, že pokud je linka bezplatná v České republice, bude bezplatná i při volání v rámci EHP, potvrzuje Exnerová. 

„Linka 112 je zdarma. Volání na jiná než účastnická čísla, například audiotexové služby nebo barevné linky, je speciálně zpoplatněno. Cenu volání za tyto služby určuje roamingový partner sám a T-Mobile pouze přeúčtovává zákazníkovi cenu, kterou mu roamingový partner sdělí a naúčtuje. Před uskutečněním hovoru doporučujeme kontaktovat pro bližší informace zákaznické centrum,“ říká za T-mobile Leixner.

V případě, že bude člověk cestovat skrz několik zemí, kdy některá je mimo EU či EHS, doporučují operátoři si v telefonu zablokovat datový roaming, protože jinak by mohly být tyto služby zpoplatněny. „A tuto blokaci ale nejde omezit jen na určité země,“ upozorňuje Pecháčková z O2.

Některé datové tarify v zahraničí nepoužijete

Tarify, které nelze využít v roamingu, O2 ve své nabídce nemá. U T-Mobile jsou, a z principu se jedná o fixní produkty (DSL, TV). Odlišná je situace Vodafonu, který u některých tarifů roaming jako takový zrušil.

„Mohli jsme zvýšit cenu datových tarifů, ale to by se dotklo všech zákazníků, tedy i těch, kteří do zahraničí nejezdí. Proto jsme zvolili druhou možnost a od 11. června 2017 u čistě datových SIM karet roaming přestáváme poskytovat. Nadále se ale může zákazník připojit s našimi hlasovými tarify, včetně datového balíčku, který je jejich součástí, a to i se sdílenou SIM kartou, kterou k nim může mít,“ vysvětluje mluvčí operátora Exnerová.

Má-li však zákazník uzavřenou firemní rámcovou smlouvu, fungují služby podle individuálního nastavení této smlouvy. „V zahraničí mu tak může fungovat i čistě datová SIM karta jako doma,“ dodává.

Volání z dovolené
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/travnikovstudio

Pro ty, kteří se chystají mimo Evropu, se téměř nic nemění, O2 nabídne nový balíček

Cestovatelé, kteří pojedou mimo evropský prostor, třeba do oblíbených turistických destinací jako Tunis, Egypt nebo třeba do USA, tak pro ty zatím roaming zůstává aktuálně beze změn, potvrzuje Vodafone i T-Mobile. Třetí operátor, O2, pak od poloviny června začne nabízet nový jednorázový datový balíček Top Svět, který dá 150 MB mobilních dat za 499 korun ve více než dvaceti nejoblíbenějších světových destinacích mimo území Evropské unie.