České dráhy dostaly pokutu od Deutsche Bahn kvůli zpožděným a nekvalitním vagonům

Německý dopravce Deutsche Bahn uložil pokutu Českým drahám. Problémem jsou zpožděné dodávky repasovaných vagonů (a také jejich kvalita), které zajišťuje firma Pars nova. Podle Lidových novin musí tuzemský dopravce zaplatit německému 30 milionů korun.

Podle informací serveru Lidovky.cz se jedná o sankci za rok 2016 a za letošek lze prý očekávat další peněžní trest. Problémem jsou podle něj zpoždění a kvalita dodávek repasovaných vagonů pro trasu Praha – Berlín – Hamburk. 

Mluvčí ČD Radka Pistoriusová novinám potvrdila, že Deutsche Bahn uplatnila smluvní pokutu „z důvodu nedodržení řazení a kvality, což bylo způsobeno poruchovostí modernizovaných vozidel a jejich pozdními dodávkami. Výše sankce vychází ze smlouvy a je předmětem obchodního vztahu mezi námi a DB,“ řekla. České dráhy budou podle ní celou částku uplatňovat u opravce. 

Pars nova – Škoda Transportation – ČD

Pars nova je od roku 2008 součástí skupiny Škoda Transportation. Zaměřuje se mj. na modernizace motorových vozů a jednotek, elektrických lokomotiv, osobních vozů a tramvají. Nabízí i jejich opravy. 

České dráhy přitom se Škodou Transportation před časem prohrály miliardovou arbitráž. Plzeňská strojírna žádala doplatek za elektrické lokomotivy, které od ní dráhy nakoupily, dopravce to odmítal a požadoval pokutu za pozdní dodávku.

České dráhy musely podle rozhodčího soudu doplatit Škodě 1,2 miliardy korun. Dráhy poté chtěly, aby okolnosti arbitráže prošetřila policie, ta ale případ již odložila. Podle ní nešlo o podezření z trestného činu. Nyní však spor o dodávku lokomotiv mezi Českými drahami (které nařízenou částku již uhradily) a Škodou Transportation řeší Obvodní soud pro Prahu 1.

Vydáno pod