Na integraci Evropy a Asie může vydělat i Česko, soudí americký ekonom Sachs

Ekonom Sachs v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Střed světa se nyní posouvá do Eurasie a právě integrace Evropy a Asie je největším geopolitickým trendem současnosti, uvedl v pořadu Interview ČT24 americký ekonom Jeffrey Sachs. Posledních 200 let přitom tuto hlavní roli hraje severní Atlantik, tedy Spojené státy  a Evropa.

V oblasti od Evropy přes Blízký východ, střední Asii až do Číny žije více než 70 procent světové populace a zhruba stejný je její podíl na globálním hrubém domácím produktu, uvedl ředitel Earth Institute při Columbia Univerzity, poradce vlád řady zemí. Vyzdvihl dynamický vzestup Číny, největší ekonomiky světa v absolutních číslech, i růst Indie. 

Myšlenka těsněji propojit Evropu a Asii, pomoci tím nejen Rusku, které by se mělo podle něj stát mostem mezi oběma, ale i středoasijským republikám, je velká věc, soudí Sachs. Připomněl záměr Číny mít program na sjednocení celé Eurasie, který nazývá „jeden pás, jedna cesta“. 

Právě tento projekt novodobé Hedvábné stezky podporoval na květnovém ekonomickém fóru v Pekingu čínský prezident Si Ťin-pching. Ke spolupráci na vybudování sítě pozemních i námořních obchodních koridorů vyzval i Evropskou unii.

Jde tady o geopolitiku, ekonomiku a budoucnost, uvedl ekonom v Interview ČT24. Zmínil technologický význam celé akce, tedy „kdo postaví ty systémy“ i změněnou roli Číny. Dříve byla světovou dílnou, nyní se stále více stává lídrem v informačních technologiích, v robotice. 

Rozhodně je to snaha Číny postavit se do čela celého světa, o tom není pochyb.
Jeffrey Sachs
ekonom

Z projektu by mohlo těžit také Česko, soudí ekonom. Vyzdvihl proto přitomnost českého prezidenta Miloše Zemana v Pekingu i jeho projev. „Je zcela správné, že tam prezident Zeman byl“. 

Rady pro Česko

Současný výkon české ekonomiky považuje Sachs za velmi dobrý. Ve střednědobém horizontu je ale několik věcí, na které je nutno se zaměřit, uvedl. Aby to více dětí dotáhlo k vysokoškolskému diplomu a aby bylo více inovací, patentů, více výzkumu a vývoje. 

„Protože tahle země má skvělou technologickou tradici, ale potřebuje do toho znovu investovat, aby byla Česká republika technologickým lídrem,“ řekl host pořadu. Zmínil, že například Švédsko utrácí více než 4 procenta hrubého domácího produktu na výzkum a vývoj (Česko zhruba dvě).  

Podle něho je třeba změnit i energetický systém Česka - „ protože jste nadále závislí na uhlí“ - tedy začít přecházet na nízkouhlíkovou ekonomiku. Uznal, že to není jednoduché a vyžaduje to velmi dobrou hospodářskou strategii, ale považuje to za nezbytné. 

Sachs
Zdroj: ČT24

Za klíčovou technologii současnosti považuje americký ekonom digitální revoluci, ať už to je výpočetní technika nebo umělá inteligence. Ta mění celý svět, který se nyní snaží pochopit, co to bude znamenat pro jeho budoucnost. 

Sachs si také myslí, že svět potřebuje přerozdělení příjmů, aby z technologického rozvoje mohli těžit úplně všichni. Protože se však domnívá, že trh příjmy férově nerozdělí, hledá odpověď jinde. Část odpovědi podle něho spočívá v přerozdělení od bohatých k chudým a část v přerozdělení příjmů od starších vlastníků k mladším. A to nejen prostřednictvím dědictví v rámci rodiny, ale „prostřednictvím nějaké pořádné dědické daně, která by dokázala rozdělit to bohatství do společnosti“. 

Co s chudobou?

Připomněl rovněž, že zatímco v roce 1990 žilo asi 37 procent lidí světa pod hranicí chudoby stanovenou Světovou bankou, v roce 2015 to bylo 9,6 procenta, tedy asi 700 milionů lidí. „Kdyby nám na tom záleželo, bylo by hrozně jednoduché dostat tyto lidi z chudoby pryč. … Je to až banální pravda, že chudým lidem na tomto světě nikdo moc nenaslouchá, nikdo si jich moc nevšímá, každému jsou celkem jedno“.

V pořadu hovořil i o tom, že se blíží ekonomika, která bude více založena na volném čase, zejména v okolí České republiky, především v Německu a severní Evropě.  Rovněž kritizoval hospodářskou politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, republikánskou stranu, americkou pravici. 

Závěrem uvedl, že nyní je nutné především udržet světový mír. „Právě proto jsou tak nebezpečné spory typu Írán versus Saúdská Arábie, nebo Spojené státy proti Číně. Ne. Nebo Evropa proti Rusku. Ne. Je nutné přijít na to, jak spolupracovat. To je naprosto nezbytné a klíčové,“ zdůraznil Sachs.