Obchodní dohoda TPP ještě může vzniknout. Pokračovat se ale bude bez USA

I když se Spojené státy americké se současným prezidentem Donaldem Trumpem postavily proti Transpacifickému partnerství (TPP), konec dohody to neznamená. Jedenáctka zbylých zemí bude směřovat ke konečné dohodě o vzájemném volném obchodu bez USA.

Členové TPP sice během jednání ministrů zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vietnamu slíbili, že dohodu udrží při životě, bezvýhradný závazek pokračovat okamžitě v jednání ale nepřijali, uvedla agentura Reuters. „Zaměříme se na to, jak by se dalo pokračovat s jedenácti zeměmi,“ řekl novozélandský ministr obchodu Todd McClay.

Slib pokračovat v jednání je podle pozorovatelů motivován mimo jiné snahou udržet u stolu Malajsii a Vietnam, které se k rozhovorům o TPP přidaly hlavně s cílem získat lepší přístup na americké trhy. Objem vzájemného obchodu zbývajících zemí TPP je necelou čtvrtinou úrovně v případě, kdyby byly členem i USA. Představitelé zemí TPP se sejdou v červenci v Japonsku a v listopadu přijdou s novými návrhy, řekl McClay.

Šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Robert Lighthizer na jednání s ministry asijských a tichomořských zemí potvrdil, že Washington se k TPP nevrátí. „To ale neznamená, že se nebudeme v tomto regionu angažovat,“ řekl Lighthizer. „Prezident (Donald Trump) přijal rozhodnutí, s nímž zajisté souhlasím, že dvoustranná jednání jsou pro Spojené státy lepší než mnohostranná,“ dodal hlavní obchodní vyjednavač Trumpovy vlády.

Trump je dlouhodobým odpůrcem hromadných obchodních dohod a příkaz o odchodu z TPP, kterou dojednal jeho předchůdce Barack Obama, podepsal vzápětí po svém lednovém nástupu do funkce.

Volný obchod bez zastání

Pod tlakem nové americké administrativy se ministři APEC neshodli na tom, že jejich společné prohlášení bude jako obvykle obsahovat slova o podpoře volného obchodu a boji proti protekcionismu. Washington už letos prosadil vyškrtnutí podobných pasáží z prohlášení ze schůzek činitelů zemí G20 a G7.

Prohlášení vietnamského předsednictví APEC vyjadřovalo „odhodlání podporovat liberalizaci obchodu a investic“, takový závazek ale ve společném komuniké chyběl. Mluvilo se v něm pouze o udržitelném růstu, podpoře malých podniků nebo technické spolupráci.

Lighthizer vysvětlil odpor Washingtonu vůči slovům o boji s protekcionismem tím, že tento termín se často zaměňuje s kroky, které je zapotřebí udělat na podporu volného obchodu. „Chceme volný obchod, chceme férový obchod, chceme systém, který vede k vyšší tržní efektivitě v celém světě,“ řekl Lighthizer.

Příležitost pro Čínu

Situace po odchodu USA z TPP chce využít Čína, která prosazuje alternativní plán regionální zóny volného obchodu RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Členy iniciativy jsou nejbohatší i nejchudší asijské země a celá RCEP by zahrnovala asi 3,4 miliardy lidí, takže by byla největší zónou volného obchodu na světě.

O dohodě kromě Číny jednají Japonsko, Austrálie, Barma, Brunej, Filipíny, Indie, Indonésie, Jižní Korea, Kambodža, Laos, Malajsie, Nový Zéland, Singapur, Thajsko a Vietnam.