Němci vyšetřují holding, který kontroluje skupinu VW. Podezřelý je i současný šéf automobilky

Prokuratura ve Stuttgartu začala kvůli podezření na manipulaci s trhem vyšetřovat německou společnost Porsche Automobil Holding SE, která kontroluje skupinu Volkswagen. Mezi podezřelými je také současný šéf automobilky VW Matthias Müller.

Zastupitelství uvedlo, že tak učinilo na podnět německého úřadu pro dohled nad finančním trhem BaFin, který obvinil členy představenstva holdingu z možného manipulování s akciovým trhem. Případ souvisí s tím, jak vedení automobilky Volkswagen v roce 2015 informovalo o emisním skandálu.

Jan Holzner z úřadu stuttgartského prokurátora řekl, že stížnost úřadu BaFin jmenuje jako podezřelé tehdejší členy vedení Porsche SE Matthiase Müllera, Hanse Dietera Pötsche, Martina Winterkorna a Philippa von Hagena. Holzner odmítl říci, zda prokuratura zahájila trestní vyšetřování všech těchto osob.

Šéf koncernu VW Matthias Müller
Zdroj: Fabian Bimmer/Reuters

Müller byl v době, kdy Volkswagen přiznal manipulace s emisemi, šéfem dceřiné automobilky Porsche AG a po odstoupení Winterkorna z nejvyšší výkonné funkce ve Volkswagenu na konci září se stal jeho nástupcem v čele skupiny. Pötsch je nyní předsedou dozorčí rady Volkswagenu a je také šéfem Porsche Automobil Holding SE. Holding se ke zprávě odmítl vyjádřit, uvedla agentura Reuters.

BaFin podal stížnost na holding Porsche SE loni poté, co na firmu podala žalobu řada investorů. Ti si stěžují, že je firma dostatečně neinformovala o finančních rizicích emisního skandálu Volkswagenu.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Výsledky interního šetření nesdělíme

Německý automobilový koncern Volkswagen ve středu odmítl výzvy investorů, aby zveřejnil výsledky interního vyšetřování skandálu kolem falšování testů emisí naftových vozů. Firma tvrdí, že zveřejnění výsledků znemožňují právní důvody. 

Volkswagen vyšetřováním pověřil americkou právnickou firmu Jones Day. „Žádná písemná konečná zpráva od firmy Jones Day není a nebude,“ uvedl předseda dozorčí rady VW Hans Dieter Pötsch na středeční valné hromadě akcionářů. „Žádám vás o pochopení, že zveřejnění takovéto konečné zprávy brání právní důvody,“ dodal.

Automobilka původně slibovala, že bude akcionáře o zjištěních firmy Jones Day informovat. Později však od tohoto záměru ustoupila. Podle Pötsche byla zjištění zahrnuta do dohody o urovnání emisního skandálu s americkým ministerstvem spravedlnosti a automobilka nemá právo zveřejnit samostatnou zprávu.

Zástupce společnosti DWS Deutsche Asset Management, která patří mezi akcionáře VW, nicméně toto vysvětlení označil za „naprosto nedostatečné a téměř urážlivé pro všechny, kdo mají zájem na úplném vyjasnění zodpovědnosti“ za emisní skandál.