Berlusconi mění plány. Bude, či nebude bojovat o post předsedy?

Řím - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi dnes opět šokoval politickou scénu, když projevil ochotu stáhnout se z předvolebního boje, pokud pravici povede nynější předseda vlády Mario Monti. „Pokud by Monti byl kandidátem, aby se stal vůdcem pravice, učinil bych krok zpět a staral se jen o svou stranu,“ prohlásil podle agentury AFP Berlusconi.

Berlusconi prý být premiérem nemusí, pokud mu však Monti vyhoví

„Navrhl jsem Montimu, aby kandidoval na vůdce umírněného středu, ale on mi řekl, že nechce. Kdyby změnil názor, neměl bych žádný problém s tím, abych ustoupil. Nemám osobní ambice,“ sdělil Berlusconi podle agentury Reuters.

Bersluconi ještě v úterý Montiho vládní politiku ostře zkritizoval, když premiéra obvinil z napomáhání ekonomickým zájmům Německa. Italská média dlouhodobě spekulují o tom, že by Monti mohl vést do voleb nějakou ze stran politického středu, případně se ucházet o křeslo prezidenta, které se uvolní příští rok.

Podle současných průzkumů je Berlusconiho strana Lid svobody (PDL) bez šancí na vítězství, mezi voliči zatím vede středolevicová koalice v čele s Pierem Luigim Bersanim, která podporuje pokračování Montiho rozpočtové politiky. Bersani ovšem zastává názor, že by po úřednické vládě měli přijít ke slovu opět profesionální politikové.

Monti ohlásil konec úřednické vlády minulý týden, kdy PDL bojkotovala hlasování o její důvěře. Předpokládá se, že parlamentní volby budou v Itálii vypsány na únor.

Vydáno pod