Podnikatelská nálada v Německu stoupla na téměř šestileté maximum

Podnikatelská nálada v Německu se v březnu navzdory obavám z protekcionismu překvapivě zlepšila, a to nad očekávání analytiků. Její index se zvýšil na téměř šestileté maximum 112,3 bodu z únorových 111,1 bodu. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnil mnichovský institut Ifo.

Index podnikatelské důvěry, jenž je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německými firmami, dosáhl maxima od července 2011. Skončil výše, než očekávali analytici agentury Reuters, kteří předpokládali hodnotu 111,0.

Nárůst zapříčinilo lepší klima ve výrobě, stavebnictví a maloobchodu. Naopak velkoobchodním aktivitám se nedařilo. Patrná je lepší nálada ve stavebnictví, která byla podle ekonoma Ifo Klause Wohlrabeho naposledy tak dobrá po sjednocení země v roce 1991. Sektoru se v Německu daří díky rostoucí populaci, vyšším mzdám, větší jistotě zaměstnání a rekordně nízkým cenám hypoték.

„Politická nejistota nemá na německou ekonomiku vliv,“ řekl agentuře Reuters Wohlrabe a dodal, že se daří všem sektorům. Podle ekonoma banky LBBW Uwe Burkerta nikdo tak jasný nárůst neočekával, ale analytik se zároveň domnívá, že „tato bezstarostnost je poněkud přehnaná“. Optimistický je ale jeho kolega z banky Nordea Holger Sandte, podle kterého by německé hospodářství letos mohlo růst dvouprocentním tempem.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,9 procenta, tedy nejprudším tempem za pět let.